Τράπεζες: Οι προτάσεις για την ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου κρίνουν τα μερίσματα
- 01/11/2024, 09:43
- SHARE
Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχαν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς)…
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, μετά από το πράσινο φως του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) ύψους 7,8 δισ. ευρώ, και η προσπάθεια εξεύρεσης μιας συλλογικής λύσης ώστε να υπάρξει επιτάχυνση της αποπληρωμής τους, η οποία με βάση τις προτάσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2033 από το 2043.
Σημειωτέον, πολλάκις έχουν εξεταστεί σχέδια και προτάσεις ώστε το ζήτημα των DTC να αντιμετωπιστεί συλλογικά, αλλά όλες προσέκρουσαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGComp ) και στην ΕΚΤ.
Δεν είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα
Στην Ελλάδα, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν διπλασιαστεί από τα τέλη του 2022, ενώ το κόστος χρηματοδότησης μειώνεται». Tο επόμενο βήμα προς την κανονικότητα θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο θα επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους τους.
Όμως, η κληρονομιά της κρίσης χρέους που ταλάνισε τη χώρα μπορεί να παρακωλύσει αυτή τη διαδικασία… To DTC, που συνδέεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 107 δισ. ευρώ, επιβαρύνουν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Πρόκειται για σιωπηρές κρατικές εγγυήσεις που παραμένουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα, περίπου στο 44% επί του συνόλου CET1 του κλάδου. Ως εκ τούτου, υπολογίζονται ως βασικές ζημίες που απορροφούν τα κοινά ίδια κεφάλαια πρώτης βαθμίδας (tier one).
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πληρωμές προς τους μετόχους είναι οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενες. Όπως υπενθυμίζεται, στα επιχειρηματικά τους σχέδια οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν διανομή έως και του 50% των ετήσιων κερδών τους έως το 2026.
Ωστόσο, η τρέχουσα κερδοφορία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί διανομή ως 70%, σημειώνει ο Gabor Kemeny της Autonomous.
Δυστυχώς, όμως το DTC δεν αποτελεί απλώς εμπόδιο για τις πληρωμές – προσμετράται πλήρως ως ίδια κεφάλαια και ως εκ τούτου επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες απόδοσης των μετοχών. Ενισχύει, επίσης, την ενσώματη λογιστική αξία των τραπεζών και περιορίζει τους συναφείς δείκτες αποτίμησης.
Οι γραμμικές αποσβέσεις, αν δεν αλλάξει κάτι, θα τραβήξουν μέχρι το 2040 – 2042. Σύμφωνα με την Autonomous, το DTC ως ποσοστό του CET 1 θα μειωθεί στο 37% για την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank έως το 2026.
Οι αποσβέσεις, περίπου 150 εκατ. ευρώ-200 εκατ. ευρώ ετησίως σε κάθε τράπεζα, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν τα DTC αποδειχθούν εμπόδιο στις πληρωμές μερισμάτων… Όμως το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο.