Οι τράπεζες που κέρδισαν από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές φέτος

Οι τράπεζες που κέρδισαν από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές φέτος

Φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά για αρχικές δημόσιες εγγραφές από το 2010.

της Λάουρα Λορεντσέτι

Το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για αρχικές δημόσιες εγγραφές σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, 1.155 εταιρείες εισήχθησαν στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, συγκεντρώνοντας πάνω από 238 δισεκατομμύρια δολάρια. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2014 καθίσταται το καλύτερο έτος για αρχικές δημόσιες εγγραφές από το 2010 κι ύστερα.

Τη χρονιά που φεύγει είδαμε και τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην ιστορία, όταν ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba συγκέντρωσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο, όταν εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Με τέτοια εντυπωσιακά νούμερα, είναι φυσιολογικό ότι οι τράπεζες κέρδισαν πολλά απ’ αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις, ως ανάδοχοι. Η Goldman Sachs βρέθηκε στην κορυφή με 109 συμφωνίες παγκοσμίως και 4,76 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από σχετικές αμοιβές και τέλη, σύμφωνα με το Bloomberg. Η JPMorgan Chase ήταν δεύτερη με τζίρο 4,03 δισεκατομμύρια δολάρια από 113 συμφωνίες, ενώ με 372 εκατομμύρια δολάρια συναντάμε την Morgan Stanley στην τρίτη θέση.

Οι επενδυτικές τράπεζες κερδίζουν αμοιβές λειτουργώντας ως ανάδοχοι σε αρχικές δημόσιες εγγραφές, και το ποσό που κερδίζουν είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό των συνολικών χρημάτων που συγκεντρώνονται από την πρόσφατα εισηγμένη εταιρεία. Στις ΗΠΑ, το μερίδιο της τράπεζας είναι συνήθως από 3% έως 5,5%, αν και κάποιες φορές οι τράπεζες μειώνουν το ποσοστό αν θέλουν πολύ να συμμετάσχουν σε μια σημαντική αρχική δημόσια εγγραφή.

Για παράδειγμα, οι ανάδοχοι της συμφωνίας-ρεκόρ για την Alibaba συμφώνησαν να λάβουν μόλις 1% των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν. Τα χαμηλότερα τέλη είναι συχνά ένα εργαλείο της κάθε τράπεζας για να οικοδομήσει μια καλή σχέση με μια εταιρεία και να αναβαθμίσει το ρόλο της στις αρχικές δημόσιες εγγραφές.

Συνολικά, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές έδωσαν μεγάλη ώθηση στις τράπεζες το 2014. Ενδεικτικά, ο τζίρος από αναδοχές της Citibank το τρίτο τρίμηνο εκτοξεύθηκαν κατά 51% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα έσοδα από αναδοχές της JPMorgan αυξήθηκαν κατά 24%.