Τράπεζες: Προς τα πάνω οι τιμές-στόχοι από την Axia. Tι θα κρίνει την περαιτέρω ανάπτυξη

Τράπεζες: Προς τα πάνω οι τιμές-στόχοι από την Axia. Tι θα κρίνει την περαιτέρω ανάπτυξη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα βήματα ροόδου που έχει κάνει ο κλάδος αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα μας.

Νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες γνωστοποίησε η Axia σε έκθεση της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, καταγράφοντας παράλληλα τα βήματα ροόδου που έχει κάνει ο κλάδος αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη χώρα μας.

Οι αναλυτές της Axia διατηρούν τη σύσταση «Buy» για τις 4 συστημικές τράπεζες, με τις ακόλουθες τιμές-στόχους:

Επιδόσεις

Η Axia σημειώνει στην έκθεση πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ισχυρές επιδόσεις από την αρχή του έτους, με τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώνει μέχρι σήμερα κέρδη 20% από το ξεκίνημα του 2024.

«Η θετική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, χάρη στα ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους (NII), την εξυγίανση του ισολογισμού και την αποτελεσματική χρήση του κεφαλαίου».

Έσοδα από τόκους

Οι αναλυτές της Axia σημειώνουν πως «πρά τη μικρή μείωση των NII κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 4% για τα NII.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο κόστος αντιστάθμισης και την μικρότερη από την αναμενόμενη κανονικοποίηση των περιθωρίων, αλλά η γενική δυναμική παραμένει θετική».

Κόστος κινδύνου

Η έκθεση αναφέρει πως «το κόστος κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες προβλέπεται να είναι χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των αυξανόμενων τιμών ακινήτων.

Η περιορισμένη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) υποστηρίζει την καλύτερη από την αναμενόμενη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων».

Τα οφέλη των μερισμάτων

Η Axia υποστηρίζει πως μετά από το πράσινο φως για τη διανομή μερισμάτων, «οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το πλεονάζον κεφάλαιό τους με διάφορους τρόπους, όπως επαναγορές μετοχών, επενδύσεις προστιθέμενης αξίας και πιθανές εξαγορές. Αυτή η στρατηγική αναμένεται να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη δυναμική και να ενισχύσει τις αποδόσεις για τους μετόχους».

Προς αύξηση τα δάνεια

Οι συντάκτες της έρευνας υποστηρίζουν η «πιστωτική ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά, υποστηριζόμενη από έναν ισχυρό αγωγό και την οικονομική επέκταση που υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η αύξηση των δανείων προβλέπεται να αντισταθμίσει την κανονικοποίηση των NII»

«Μάζεμα» του κενού με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σχετικά με τη σύγκριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας με αυτά της Ευρώπης, η Axia αναφέρει «οι Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει το κενό κεφαλαίου με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, με βελτιωμένους δείκτες CET1 (είκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1).

Η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων αποτελεί σημαντικό ορόσημο, με αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών απόδοσης και πιθανές επαναγορές μετοχών».

Τα περιουσιακά στοιχεία

«Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν καλή ποιότητα περιουσιακών στοιχείων με περαιτέρω βελτίωση των δεικτών NPE. Προβλέπεται αύξηση των δεικτών κάλυψης, αντανακλώντας τις ισχυρές προβλέψεις των τραπεζών κατά των πιθανών ζημιών από δάνεια».

Οι επενδυτικές κινήσεις

Αναφορά με τις επενδυτικές κινήσεις των τραπεζών, η έρευνα καταγράφει πως «οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν ενεργά στρατηγικές συνεργασίες, εξαγορές και επενδύσεις σε fintech για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κερδοφορίας τους. Σημαντικές κινήσεις περιλαμβάνουν τη συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit και την αύξηση του μεριδίου της Eurobank στην Τράπεζα Κύπρου».

Βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη

Αναφορικά με τις προοπτικές του κλάδου, η Axia υποστηρίζει «τα θετικά μακροοικονομικά θεμελιώδη, η πολιτική σταθερότητα και η φιλοεπενδυτική κυβέρνηση υποστηρίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν λάβει αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, που αντικατοπτρίζουν τη βελτιωμένη χρηματοοικονομική τους θέση και τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική τραπεζική βιομηχανία δείχνει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με ισχυρές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιώσεις, προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες για επενδυτές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: