Τράπεζες: Σε εγρήγορση για τις έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου
- 29/03/2022, 09:55
- SHARE
Σε αναμονή για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται τα επιτελεία των τραπεζών, που είχαν μεν λάβει μέτρα εγκαίρως μηδενίζοντας σχεδόν την έκθεσή τους στη χώρα, αλλά βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με τις παράπλευρες απώλειες της σύγκρουσης.
Καθώς η διάρκεια του πολέμου ξεπερνά τον ένα μήνα εντείνονται οι ανησυχίες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων. Η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα αντί να περάσει σε ύφεση μετά την μετάβαση της πανδημίας σε μια διαχειρίσιμη φάση περνά σε νέο κύκλο τροφοδοτούμενη από τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες για βασικά τρόφιμα. Οι δυνητικοί κίνδυνοι που αναδύονται για τη βιομηχανία αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι ορατοί αν και τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν ότι μια νέα γενιά κόκκινων δανείων είναι εκτός κάδρου στην παρούσα συγκυρία. Ακόμη εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα παραμείνουν επί μακρόν και θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες όσο πλησιάζει μια διπλωματική λύση που θα δώσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επίσης την ίδια ώρα αναδύονται και αντισταθμιστικοί παράγοντες εξαιτίας του πολέμου, που παραδόξως, αν και αλλάζουν τις ισορροπίες, ωφελούν την Ελλάδα και τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, με εύλογες θετικές επιδράσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο Αντισμήναρχος Δρ Τζέϊκ Σωτηριάδης (ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής στρατηγικών προβλέψεων στο αρχηγείο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και πλέον είναι βασικό στέλεχος του National Intelligence University), σε συνάντηση που είχε χθες με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, αλλά και τη συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και οικονομικών σχέσεων.
Από την άλλη μεριά οι διεθνείς οίκοι εξακολουθούν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες καθησυχάζοντας προς το παρόν τους φόβους για είσοδο της αγοράς σε μια νέα φάση διαταραχής με επίκεντρο τους ισολογισμούς των τραπεζών. Εκτιμούν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πριν καταλήξει να γίνει πρόβλημα για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα βέβαια έχουν “παγώσει” επενδυτικά σχέδια εν αναμονή της σταθεροποίησης των αγορών και μιας καλύτερης ορατότητας για το οικονομικό περιβάλλον στο εγγύς μέλλον.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι o oίκος αξιολόγησης DBRSανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πηγή αβεβαιότητας παρά την διατήρηση της πρόβλεψής του για τις προοπτικές ανάπτυξης του τομέα.
Η S&P σε έκθεσή της, που προβλέπει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα βελτιώσουν την κερδοφορία τους φέτος, εκτιμά επιπλέον ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσει εν πολλοίς έμμεσα την ανάκαμψη του κλάδου μέσω του πληθωρισμού, των τουριστικών δαπανών και της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Εν κατακλείδι, στο βαθμό που ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει το μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι τράπεζες θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν με τη σειρά τους τους στόχους που έχουν θέσει για νέα δάνεια, προβλέψεις και κερδοφορία, κάτι που πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους 2-3 μήνες, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οιικονομικοί αναλυτές, ακόμη και μια υποβάθμιση των στόχων που θα συνδυαστεί με επιβάρυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 προβλέπεται να αναστραφεί σύντομα λόγω του σημαντικού ρόλου στις κλιμακούμενες προκλήσεις που θα έχει το Ταμείο Ανάκαμαψης και Ανθεκτικότητας.