Τράπεζες: Ζυγίζουν το ρίσκο ενόψει ανακοινώσεων κυβέρνησης και ΕΚΤ
- 11/12/2024, 09:51
- SHARE
Με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προ των πυλών, οι τράπεζες έχουν να σταθμίσουν σημαντικές παραμέτρους για να διαχειριστούν τις κυβερνητικές πιέσεις και να ανταποκριθούν σε μέτρα όπως η μείωση των προμηθειών και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη. Με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη να μειώνεται, παρά τις μικρές διακυμάνσεις, μια νέα μείωση επιτοκίων για το ευρώ θεωρείται βέβαιη. Ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση της ηγεσίας της ΕΚΤ εν μέσω πολιτικής αστάθειας στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ. Τα προγνωστικά αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα κρατήσει μετριοπαθή στάση αναμένοντας και τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ όταν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις αρχές του νέου έτους. Το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου, για παράδειγμα, ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στην ευρωζώνη ανάλογο -και πιθανόν μεγαλύτερο- αυτού του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση τα χαμηλότερα επιτόκια είναι μονόδρομος για την τόνωση της αναιμικής ανάπτυξης.
Στο περιβάλλον αυτό οι ελληνικές τράπεζες τελούν εν αναμονή των κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν αφενός στην ελάφρυνση των συναλλασσομένων από υψηλές προμήθειες (το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ) και αφετέρου στην διάθεση στην αγορά ακινήτων από κόκκινα δάνεια που παραμένουν αναξιοποίητα στα χαρτοφυλάκιά τους.
Αναφορικά με τις προμήθειες, σε συνέχεια πρωτοβουλιών του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από τις τράπεζες με καμπάνιες ενημέρωσης των πελατών τους γύρω από τα συνδρομητικά πακέτα συναλλαγών που μειώνουν σημαντικά τις προμήθειες. Ωστόσο δεν είναι αρκετές. Αναμένονται πιο γενναίες πρωτοβουλίες πέρα από τα κυβερνητικά μέτρα. Μεταξύ άλλων προωθείται εναρμόνιση της αγοράς με την ευρωπαϊκή οδηγία για εξίσωση της προμήθειας στα εμβάσματα με αυτήν στις άμεσες πληρωμές, μείωση και άλλων προμηθειών, κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Αναφορικά με τα ακίνητα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για πάνω από 30.000, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν περιέλθει στον έλεγχο των servicers. Ενόψει των κυβερνητικών αποφάσεων, που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα από κόκκινα δάνεια, η διατήρηση αυτού του μεγάλου στοκ θα γίνει ασύμφορη για τις τράπεζες. Έτσι υπολογίζεται ότι θα αναγκαστούν να διαθέσουν ένα μέρος του στην αγορά ώστε να διαφοροποιηθεί η σχέση προσφοράς-ζήτησης και να πέσουν οι τιμές ευνοώντας δυνητικούς αγοραστές και ενοικιαστές.
Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Εξάλλου, το θέμα πήρε διαστάσεις μετά και την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για μειώσεις μιας σειράς προμηθειών, σε συνέχεια της πρότασης για έκτακτη φορολόγηση 5% της κερδοφορίας των τραπεζών.