Το Blockchain ενώνει τραπεζικούς «γίγαντες» και φέρνει επανάσταση στην εσωτερική λειτουργία τους
- 07/08/2018, 11:12
- SHARE
Εννέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η Citigroup και η Barclays, συμμετέχουν στη δοκιμαστική πλατφόρμα LedgerConnect που κατασκευάζουν από κοινού IBM και CLS.
της Lucinda Shen
Η είδηση είναι ενδεικτική του μεγάλου αριθμού επιλογών blockchain που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια: εννέα τραπεζικοί «γίγαντες», στους οποίους συγκαταλέγονται η Citigroup και η Barclays, συμμετέχουν σε μια δοκιμή app store για προγράμματα που βασίζονται στην τεχνολογία.
Το δοκιμαστικό κατάστημα εφαρμογών LedgerConnect ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τη γερμανική εταιρεία επεξεργασίας ξένου συναλλάγματος CLS και τον τεχνολογικό κολοσσό IBM. Η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, με τις τράπεζες να επιλέγουν τους προμηθευτές blockchain, συμπεριλαμβανομένων των Baton Systems, Calypso, Copp Clark, IBM, MPhasis, OpenRisk, SynSwap και Persistent System, για να συμμετάσχουν.
Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ έχουν δοκιμάσει διαφορετικά blockchain – την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin – ως έναν πιθανό τρόπο επίλυσης μιας πληθώρας προβλημάτων.
Σε ένα βασικό επίπεδο, η τεχνολογία blockchain (ή τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού) θεωρείται ένας ασφαλής και γρήγορος τρόπος για την αποστολή δυνητικά ευαίσθητων πληροφοριών. Με αυτά τα πλεονεκτήματα, η τεχνολογία θεωρείται ότι ταιριάζει ιδανικά με τις ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες ασχολούνται συνήθως με προσωπικά δεδομένα, όπως οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης.
Δείτε ακόμη: Το ψηφιακό στοίχημα της Ευρώπης και η τεχνολογία blockchain
Τράπεζες όπως η Citigroup και η Barclays έχουν συνεργαστεί με διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις για τον σχεδιασμό πρότζεκτ που στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, από τις άμεσες συναλλαγές μέχρι τη συμμόρφωση με δύσκολους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς.
Θεωρητικά, το LedgerConnect θα διευκολύνει τις τράπεζες να επιλέγουν τη συμμετοχή τους σε πρότζεκτ που αφορούν το blockchain χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα και θα τις ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο blockchain αντί για πολλά ασυμβίβαστα μεταξύ τους πρωτόκολλα.
«Ποιος είναι ο λόγος αυτοί οι άνθρωποι να κατασκευάζουν τις ίδιες υποδομές;» δήλωσε ο Ram Komarraju, διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας στη CLS. Αντί να δημιουργούν ποικίλες νέες εφαρμογές blockchain για το ίδιο πρόβλημα, οι τράπεζες θα μπορούν να εστιάζουν τις ενέργειές τους στις λειτουργίες της δικής τους επιχείρησης, προσέθεσε.
Το LedgerConnect πρόκειται να προσφέρει προγράμματα βασισμένα σε blockchain που θα σχετίζονται με τους κανονισμούς -γνωστούς ως «Γνώριζε Τον Πελάτη Σου»- για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και με κανονισμούς που αφορούν τη διαχείριση εξασφαλίσεων δανείων. Η πλατφόρμα βασίζεται στο IBM Blockchain Platform και την τεχνολογία Hyperledger Fabric.
Δείτε ακόμη: Το σχέδιο της Κομισιόν για την αξιοποίηση του FinTech στην ενιαία αγορά
Ωστόσο, παρ’ όλο που το LedgerConnect επιδιώκει να καταστήσει ευκολότερο και φθηνότερο για τις τράπεζες το να διαχειρίζονται κανονισμούς και συναλλαγές, η ίδια η πλατφόρμα χρειάζεται την έγκριση της εποπτικής επιτροπής της, η οποία περιλαμβάνει κεντρικές τράπεζες και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Αυτό καθιστά δύσκολο το να προβλεφθεί πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πλατφόρμα, αν και ο Keith Bear, αντιπρόεδρος χρηματοπιστωτικών αγορών της IBM, ελπίζει αυτή να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2019 και να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερες τράπεζες και εφαρμογές.
Σε μια προσπάθεια «παντρέματος» του παλιού με το νέο, οι τράπεζες αλλάζουν τα εσωτερικά τους συστήματα για να μπορέσουν να ενοποιηθούν με το LedgerConnect πριν από την επίσημη έναρξη.
«Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με οργανισμούς διαφορετικών ταχυτήτων», δήλωσε ο Bear. «Από τη μία πλευρά έχουμε έναν μεγάλο, εξαιρετικά εποπτευόμενο κλάδο. Από την άλλη έχουμε πολύ πιο ευέλικτες και προσαρμοστικές εταιρείες fintech με περιορισμένους πόρους. Ο ρόλος μας είναι η γεφύρωση αυτών των διαφορών στην ταχύτητα και τους πόρους».
Δείτε ακόμη: Ποιο πρέπει να είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για το blockchain;