«Τρέχουν» για συμφωνία, εν μέσω προειδοποιητικών βολών
- 27/05/2015, 15:35
- SHARE
Να κλείσει τη συμφωνία έως το Σάββατο επιδιώκει η κυβέρνηση, την ώρα που η ΕΚΤ προειδοποιεί για μια από τις τελευταίες φορές.
Υπό το βάρος των εξελίξεων και των μηνυμάτων από το εξωτερικό η κυβέρνηση επιχειρεί να επισπεύσει τη διαδικασία για συμφωνία με στόχο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να κλείσουν όλα έως το Σάββατο.
Ωστόσο, η εικόνα για τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία και η κυβέρνηση παραδέχεται (ΦΠΑ, πρωτογενές πλεόνασμα, εργασιακά, ασφαλιστικό) είναι ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος για να κλείσουν μέσα σε λίγα 24ωρα.
Πάντως, οι προειδοποιητικές βολές, που ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες, σήμερα πήραν σάρκα και οστά από την ΕΚΤ.
Η απόφαση Ντράγκι να μην αυξήσει τον ELA είναι η ύστατη ευκαιρία που φέρεται διατεθειμένη να δώσει η κεντρική τράπεζα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους για συμφωνία, πριν κουρέψει τα collateral και οδηγήσει αναπόφευκτα σε κεφαλαιακούς ελέγχους. Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα αύξησε τον ELA μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα είχε ζητήσει 1,1 δισ. ευρώ.
Επισήμως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ELA, καθώς οι καταθέσεις έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι όμως ότι τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται και πάλι αύξηση των εκροών, μετά τις συνεχιζόμενες δηλώσεις για κεφαλαιακούς ελέγχους, αλλά και έκτακτα μέτρα φορολόγησης τραπεζικών συναλλαγών, καταθέσεων κλπ.
Εάν η φυγή καταθέσεων συνεχίσει με τους ρυθμούς του τελευταίου 48ώρου, το μαξιλάρι των περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα αντέξει μόλις λίγες ημέρες, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, τα οποία κρούουν καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει εκτάκτως στο υπουργείο Οικονομικών για να συντονίσει από εκεί την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, ενώ το Brussels Group καθυστερεί και πάλι να ξεκινήσει, λόγω τεχνικών -αυτή τη φορά- δυσκολιών (η πτήση από την Αθήνα δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στις Βρυξέλλες).
Πάντως, οι χθεσινές κυβερνητικές διαρροές μέχρι και αργά το βράδυ για συνεδρίαση του Brussels Group μέσω τηλεδιάσκεψης διαψεύδονταν από τους δανειστές, που επέμεναν ότι δεν έγινε ποτέ τηλεδιάσκεψη.
Την ίδια ώρα, το σχέδιο συμβιβασμού που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η ελληνική πρόταση, η οποία έχει ήδη απορριφθεί από τους θεσμούς. Αλλά και οι ελπίδες για ισχυρή στήριξη από τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών δεν επαληθεύτηκαν, αφού ο Τζακ Λιου έστειλε μηνύματα και προς τους δανειστές για ευελιξία, όμως και προς την ελληνική κυβέρνηση να βιαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, κρατώντας απόλυτη ισορροπία και με τις δύο πλευρές.
Τελευταίο μήνυμα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κεφαλαιακών ελέγχων.
Όμως, η απόλυτη αποκάλυψη ήρθε από τον «μοναδικό», κατά τον Πρωθυπουργό, «φίλο της Ελλάδας», τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος με μια συνέντευξη-ποταμό στο MNI έδωσε το στίγμα του τι θα μπορούσαν να δεχθούν ως συμφωνία, ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς Ευρωπαίοι: ΦΠΑ που να αποφέρει έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις 17 δισ. ευρώ και καμία μονομερή ενέργεια από πλευράς της Ελλάδας για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό (δηλαδή: διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό, όχι στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων).
Τα θέματα αυτά αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση, όμως ο επικεφαλής της Κομισιόν ζητεί να περιλαμβάνονται στη συμφωνία τώρα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν στο μέλλον.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι δύο πλευρές θα είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν -και σε ποιο βαθμό- από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η καθεμιά.