«Τρέχουν» οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα δεδομένα με τους «αντάρτες»
- 13/07/2015, 16:40
- SHARE
Συνεδριάζει η ΚΟ του κόμματος την Τρίτη το πρωί – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Συνεργασία με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο Μαξίμου βρίσκονται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης και ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας.
Αύριο συνεδριάζει στις 8 το πρωί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κρίσιμα θέματα προς συζήτηση. Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της. Η συνεδρίαση θα είναι κλειστή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν της συζήτησης για τη συμφωνία, αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση των βουλευτών, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, αν, δηλαδή, προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή να επιλέξουν το «όχι» ή και να απουσιάσουν ή αν θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους.
Είναι πιθανό, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, να συνεδριάσει απόψε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταψηφίζει ο Λαφαζάνης
“Δεν θα ψηφίσω την συμφωνία” επισήμανε μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος και για τους υπόλοιπους βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, όπως είπε, δεν προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός.
«Αν είναι κάτι να το κάνουμε όλοι μαζί»
Θέμα εκλογών μέσα στο 2015 ή συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, έθεσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Έκανε λόγο για οικονομικό πραξικόπημα και κατάλυση της δημοκρατίας, και μίλησε για διαπραγμάτευση «κινούμενη άμμο», αφού όπως είπε κάθε λίγο προστίθενται και άλλες απαιτήσεις.
Απαντώντας σε ερώτημα για τις επιπτώσεις πιθανού Grexit ο Υπουργός Εργασίας παρατήρησε πως αναπόφευκτα θα οδηγούμαστε σε βίαιη φτωχοποίηση, μεγαλύτερη από όση έχει υποστεί ο λαός, ενώ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως θα εγείρετο και γεωπολιτικό θέμα.
Σχετικά με τις ψηφοφορίες στη Βουλή τόνισε ότι «αν είναι κάτι να το κάνουμε όλοι μαζί», ενώ βλέπει ως λογικό επακόλουθο να παραιτηθούν όσοι ψήφισαν όχι και πάρων.
«Υπάρχει μια αίσθηση διαίρεσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ»
Υπάρχει μία αίσθηση διαίρεσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένας μέρος των βουλευτών δεν συναινεί στην τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, παραδέχεται ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στο Bloomberg. Ο κ. Μπαλάφας, εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο, αν και βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διαίρεσης, καθώς μία μερίδα κυβερνητικών βουλευτών δεν προτίθεται να εγκρίνει τα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα κατατεθούν τις επόμενες ώρες στη Βουλή.
«Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι ότι αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη χρεοκοπία» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επετεύχθη συμφωνία και αποφεύχθηκε το χειρότερο. Δεν μπορούσαμε ως κοινωνία και ως πολιτικό προσωπικό να διαχειριστούμε το χειρότερο, είμαστε ανέτοιμοι να διαχειριστούμε τις συνέπειες ενός grexit και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι τώρα έχουν καθήκον ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν στην κοινωνία την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος για την συμφωνία μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.
Για την «Αριστερή Πλατφόρμα», τους διαφωνούντες και αν πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους είπε πως «Οι διαφωνήσαντες προχθές, το ιστορικότερο και κυρίαρχο και δεύτερο σε δύναμη οργανωτικά και ιδεολογικά ρεύμα, το συνιδρυτικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαφώνησαν στο έλασσον, θεωρώ ότι θα τοποθετηθούν σύντομα. Από εκεί και πέρα, θέμα παράδοσης εδρών σε μέλη Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της καρδιάς του κόμματος, έχουν να κάνουν περισσότερο με θέμα δημοκρατικής διευθέτησης και συνεννόησης».
Για το αν πρέπει να παραιτηθεί η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «Είναι θέμα συνεννόησης του πρωθυπουργού και συλλογικών αποφάσεων. Να μη σπεύδουν κάποιοι να λένε για παραιτήσεις στις εκπομπές… Ήταν κορυφαία επιλογή η υπόδειξή της ως Προέδρου και ψηφίστηκε από τα 3/4 όλων των κομμάτων. Δεν αντιμετωπίζονται με την επίκληση ή την πρόσκληση από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως αυτά τα ζητήματα, με το να ζητάνε να παραιτηθεί. Θα συζητηθεί αυτό με τον πρωθυπουργό και τα συλλογικά όργανα».
Παραίτηση Χουντή για να αναλάβει ευρωβουλευτής
Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Η επιστολή παραίτησης του κ. Χουντή προς την πρόεδρο της Βουλής, ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια.
Ο κ. Χουντής είναι ο πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αναλάβει το αξίωμά του στην Ευρωβουλή, μετά την παραίτηση του Μανώλη Γλέζου.
Τη θέση του Ν. Χουντή στη Βουλή θα καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης .