Τρεις προοπτικές για ένα ασφαλέστερο μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη

Τρεις προοπτικές για ένα ασφαλέστερο μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη
Τα οφέλη του AI

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα πολλαπλά οφέλη της είναι ευρέως αναγνωρισμένα. Η έλευσή της έχει φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας. Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει την ανίχνευση απειλών αναλύοντας τεράστια σύνολα δεδομένων για τον εντοπισμό μικρών ανωμαλιών πιθανών κυβερνοεπιθέσεων. Μέσω της προγνωστικής ανάλυσης, η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει από ιστορικά δεδομένα για να προβλέψει μελλοντικές μεθόδους επίθεσης, επιτρέποντας προληπτικές αμυντικές στρατηγικές. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί εργασίες ασφαλείας, όπως η αποδέσμευση προσωπικού ασφαλείας για πιο στρατηγικές πρωτοβουλίες. Η AI-powered πληροφόρηση απειλών συγκεντρώνει και αναλύει επίσης δεδομένα απειλών από διάφορες πηγές, ώστε να προλαβαίνει τις μελλοντικές απειλές.

Ασφάλεια τροφοδοτούμενη από τεχνητή νοημοσύνη

Ο μετριασμός των κινδύνων στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 2024 και μετέπειτα. Οι «μέγα παραβιάσεις» αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα, με το κόστος ασφαλείας να εκτοξεύεται στα ύψη. Η αυξανόμενη απειλή μιας κυβερνοεπίθεσης απαιτεί ισχυρές λύσεις κυβερνοασφάλειας, και η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστια οφέλη στα συστήματα ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες, και, δικαίως, τόσο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκονται σε ταχεία διαδικασία μετασχηματισμού.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι το 40% των CEOs φοβούνται ότι οι εταιρείες τους θα καταστούν παρωχημένες μέσα σε μια δεκαετία εάν δεν υιοθετήσουν την καινοτομία. Αυτός ο αμείλικτος ρυθμός αλλαγής απαιτεί την υιοθέτηση εργαλείων αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να παραμείνει μπροστά από τις απειλές στον κυβερνοχώρο και να διατηρήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ωστόσο, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο τόσο για την επίθεση όσο και για την άμυνα, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν ασφαλείς και ηθικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η συνεργασία, η ρύθμιση και η εκπαίδευση πριν εμπλακείτε.

Συνεργασία

Μια συνεργατική προσέγγιση είναι απαραίτητη εάν επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο και την οικοδόμηση ενός ασφαλούς ψηφιακού μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να έχουμε ανοικτή επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών, ολιστικές στρατηγικές πληροφορικής και δέσμευση για υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό πρέπει να το εξετάσουμε υπό το πρίσμα όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Μέσω της συνεργασίας, οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, οι Big Tech και οι ιδιώτες μπορούν να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, διασφαλίζοντας ισχυρές άμυνες και δεοντολογικές εφαρμογές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν την ηλεκτρική ενέργεια – ακριβώς όπως η ηλεκτρική ενέργεια έφερε την επανάσταση στον κόσμο, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να μετασχηματίσει κάθε βιομηχανία και πτυχή της ζωής μας. Όπως βλέπω τα πράγματα, θα υπάρξουν τρία σενάρια σχετικά με την εμπιστοσύνη: «εμπιστοσύνη σε μένα», «αποκεντρωμένη εμπιστοσύνη» και «κεντρική εμπιστοσύνη». Η κατανόηση αυτών των μοντέλων θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση διασφαλίζουν τις ψηφιακές μας αλληλεπιδράσεις. Αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε – χρειαζόμαστε διεθνείς και πολυμερείς προσπάθειες που διερευνούν δραστικές, λειτουργικές και υλοποιήσιμες λύσεις για ένα καλά μελετημένο μέλλον μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι θετικό το γεγονός ότι στην Ευρώπη, μέσω του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, και στις ΗΠΑ μέσω του εκτελεστικού διατάγματος για την τεχνητή νοημοσύνη, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εισαγάγουν ένα επίπεδο λογοδοσίας και εμπιστοσύνης στο σύστημα αξιών της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας σε άλλους χρήστες την αυθεντικότητα (ή όχι) του περιεχομένου», Δημήτρης Δημιτριάδης, Futurist στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομοθετικό πλαίσιο

Η νομοθεσία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διαχείριση των προκλήσεων που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως όσον αφορά την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων. Απαιτείται ολοκληρωμένη διακυβέρνηση που θα επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να ασκούν τα ατομικά τους δικαιώματα. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός μηχανισμού «opt-out» μπορεί να εξουσιοδοτήσει τους κατόχους δεδομένων να απαγορεύσουν τη χρήση των προσωπικών τους πληροφοριών για εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να αναπτύξουν ρυθμιστικά πλαίσια γύρω από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Δύο από τις πιο πιεστικές απαιτήσεις είναι η απαγόρευση της μη συναινετικής δημιουργίας και διανομής deepfake πορνογραφίας και η αντιμετώπιση των πολιτικών εκστρατειών παραπληροφόρησης. Απαιτείται μια συλλογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων – ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων, επένδυση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακή χρήση της τεχνολογίας και κινητοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξη για την εξέλιξη ασφαλών τεχνολογιών ανίχνευσης.

Θα πρέπει επίσης να αναπτυχθούν και να εναρμονιστούν κατευθυντήριες γραμμές για την επισήμανση και την υδατογράφηση AI περιεχομένου για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης. Τα μέτρα αυτά θα επιδιώξουν την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

«Μαζί με άλλα μέτρα από εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι προγραμματιστές AI, από την πλευρά τους, πρέπει να κινητοποιήσουν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων ανίχνευσης deepfake και να υιοθετήσουν ηθικές αρχές και διαφάνεια κατά τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση μοντέλων AI. Αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για την επισήμανση και την υδατογράφηση AI περιεχομένου πρέπει να αναπτυχθούν και να εναρμονιστούν με αμοιβαία συμφωνία», δήλωσε η Yuliya Shlychkova, Head of Government Relations της Kaspersky

Εκπαίδευση και χάσμα δεξιοτήτων

Η εκπαίδευση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης και τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής. Υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη ειδικευμένων επαγγελματιών ικανών να αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να διαχειριστούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό το χάσμα δεξιοτήτων μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στις υφιστάμενες υποδομές και διαδικασίες, σε συνδυασμό με τις υψηλές αρχικές επενδύσεις που απαιτούνται, θέτει προκλήσεις, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, η επένδυση στην ανάπτυξη ταλέντων και στην εκπαίδευση είναι κρίσιμη για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος και τη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η αυξανόμενη τάση των προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης να συλλέγουν δημόσια προσβάσιμα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών δεδομένων χρηστών, για την κατάρτιση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί προβληματισμούς. Η πρακτική αυτή, αν και συχνά καλοπροαίρετη, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την προστασία των δεδομένων, καθώς οι χρήστες ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι συλλέγονται τα δεδομένα τους και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες τους, σε αντίθεση με το πνεύμα του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων. Απαιτείται ολοκληρωμένη διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού «opt-out» και καθορισμένων hashtags που θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να απαγορεύουν τη χρήση των δεδομένων τους για εκπαίδευση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας έτσι τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικότητας των δεδομένων. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, πρέπει επίσης να δούμε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ρυθμιστικών αρχών για την αντιμετώπιση των απειλών για τη δημοκρατία και την έλλειψη εκπαίδευσης των καταναλωτών που αξιοποιούνται», εξηγεί ο principal security researcher της Kaspersky, David Emm.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη πολυμερής προσέγγιση. Ειδικότερα, η στάση αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων για την απαγόρευση της μη συναινετικής δημιουργίας και διανομής deepfake πορνογραφίας, καθώς και εκστρατείες πολιτικής παραπληροφόρησης. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάχρηση τεχνολογιών deepfake μεταξύ των επαγγελματιών πληροφορικής και των χρηστών του διαδικτύου. Μια τέτοιου είδους εκπαίδευση θα μπορούσε να αυξήσει την ανθεκτικότητα των πολιτών, των οργανισμών και των ιδρυμάτων έναντι των κινδύνων.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά παρουσιάζει επίσης σημαντικές προκλήσεις που απαιτούν μια συνεργατική, ρυθμιζόμενη και εκπαιδευμένη προσέγγιση. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις πτυχές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και υγιές ψηφιακό μέλλον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία από τη λανθασμένη χρήση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: