Τρία σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας
- 07/07/2015, 10:10
- SHARE
Τι επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες ανάλογα με την έκβαση των νέων διαπραγματεύσεων.
Την τελευταία πρόταση Γιούνκερ της της 29ης Ιουνίου, με σειρά δικών του βελτιώσεων επαναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup αρχικά και έπειτα στη Σύνοδο Κορυφής. Τα νέα δεδομένα είναι ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο «όχι» από το δημοψήφισμα στα μέτρα λιτότητας αλλά και εθνική συνεννόηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Όμως τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι, καθώς οι εταίροι αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση όσον αφορά στα μέτρα που χρειαστούν για ένα νέο Μνημόνιο στη βάση του ESM. Παράλληλα το ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει κλείσει.
Πλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, κύκλοι των Βρυξελλών βάζουν στο τραπέζι τρία σενάρια.
-Νέο μνημόνιο με σκληρούς όρους στη βάση του ESM, με συζήτηση από το μηδέν στη βάση της νέας πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στο σενάριο αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ΕΚΤ καθώς θα χρειαστεί χρόνος εφόσον υπάρξει συμφωνία για να περάσει από τα κοινοβούλια. Αν υπάρξει βάση συμφωνίας, η ΕΚΤ ίσως ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος, για να χρησιμοποιηθεί ως collateral και να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ έκανε λόγο για χρηματοδότηση – γέφυρα, μέχρι να κλείσει η συμφωνία. Συγκεκριμένα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, ανέφερε πως αποτελεί μια πιθανότητα το να δοθεί μία μορφή χρηματοδότησης στην Αθήνα όσο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
– Η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κάτι που συζήτησε μόλις προ ημερών με ξένους δημοσιογράφους ο τέως υπουργός Οικονομικών, έτσι τυπικά η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό φαίνεται να προωθείται από ορισμένους κύκλους.
– Μία καθαρή έξοδος από το ευρώ με χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, που επικαλούνται οι Financial Times, νομικοί της Ε.Ε. ξεσκονίζουν τις συνθήκες για να βρουν διατάξεις που επιτρέπουν ένα Grexit, όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά γιατί ανησυχούν ότι η χώρα θα βρεθεί σίγουρα σε μια ενδιάμεση νομική κατάσταση, που δεν θα τις επιτρέψει να λάβει την οικονομική βοήθεια που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται.
Αν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει δικό της χρήμα – το οποίο μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες – μπορεί να μην δικαιούται πλέον βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ, γιατί θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για ένα πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει σε συνασπισμό το ακροδεξιό κόμμα του εθνικιστή Γκιόργκ Χάιντερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να τιμωρήσουν τις χώρες που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες.
Το άρθρο 7 αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει ότι μια χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνούν, η Ε.Ε. μπορεί να αναστείλει «ορισμένα από τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή των συνθηκών στα εν λόγω κράτη μέλη».