Τρία χαρακτηριστικά που κάνουν έναν προϊστάμενο… ανυπόφορο
- 07/02/2025, 21:41
- SHARE
![Τρία χαρακτηριστικά που κάνουν έναν προϊστάμενο… ανυπόφορο](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2025/02/ai-generated-8909955_1280.png)
Κάποιοι προϊστάμενοι εμπνέουν την ομάδα τους να δώσει τον καλύτερο εαυτό της. Άλλοι, όμως, μετατρέπουν το εργασιακό περιβάλλον σε εφιάλτη.
Σύμφωνα με τον κοινωνικό ψυχολόγο και καθηγητή ηγεσίας στο Columbia Business School, Άνταμ Γκάλινσκι, οι κακοί μάνατζερ έχουν συνήθως τρία κοινά χαρακτηριστικά: εγωισμό, δειλία και έλλειψη οράματος.
«Οι ηγέτες που εμπνέουν και εκείνοι που εξοργίζουν τους ανθρώπους υπάρχουν σε ένα διαρκές συνεχές», αναφέρει ο Γκάλινσκι, ο οποίος μελετά την ηγεσία εδώ και 20 χρόνια.
Η τοξική ηγεσία, μάλιστα, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. Σε έρευνα του 2023, το 71% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δήλωσε ότι κάποια στιγμή στην καριέρα του είχε έναν τοξικό προϊστάμενο, ενώ το 31% ότι εργάζεται αυτή τη στιγμή υπό κακές συνθήκες.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη των κακών προϊστάμενων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι παράλογες απαιτήσεις, η έλλειψη αναγνώρισης της δουλειάς των υπαλλήλων και η αδιαφορία για την ευημερία της ομάδας τους.
Οι κακοί προϊστάμενοι μπορούν να αλλάξουν;
Ο Γκάλινσκι θεωρεί πως ναι. «Κανείς δεν γεννιέται για να εμπνέει ή να εξοργίζει τους ανθρώπους. Είναι η συμπεριφορά του που κάνει τη διαφορά», εξηγεί.
Το πρώτο βήμα για έναν προϊστάμενο που θέλει να βελτιωθεί είναι η αυτογνωσία. Πρέπει να αναλογιστεί πώς νιώθουν οι γύρω του και πώς τους επηρεάζει η συμπεριφορά του.
Είναι πιθανό, για παράδειγμα, ένας μάνατζερ να έχει έντονο άγχος λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, κάτι που τον κάνει απότομο ή υπερβολικά εστιασμένο στη δουλειά. Ή, μπορεί να αγνοεί την ανάγκη των εργαζομένων του για αναγνώριση και θετικό feedback.
Μια καλή πρακτική, σύμφωνα με τη νευρολόγο Ζιλιέτ Χαν, είναι να ρωτήσει τους συναδέλφους του για ειλικρινές feedback. «Ρωτήστε τους ποιες συμπεριφορές σας επηρεάζουν αρνητικά και πώς θα μπορούσατε να τις βελτιώσετε», προτείνει.
Η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να «δαμάσει» κάποιος τις αρνητικές του αντιδράσεις και να τις μετατρέψει σε εποικοδομητικές. «Αυτό μπορεί πραγματικά να κρίνει εάν ένας προϊστάμενος εμπνέει ή αποθαρρύνει την ομάδα του», καταλήγει ο Γκάλινσκι.