«Τριγμοί» στην παγκόσμια οικονομία λόγω κορωνοϊού- Απώλειες σε Wall Street και Τόκιο
- 25/02/2020, 08:49
- SHARE
Σοβαρούς «τριγμούς» στην παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού COVID-19, καθώς οι νεκροί αυξάνονται κατά δεκάδες κάθε μέρα και τα κρούσματα πληθαίνουν ακόμη και σε χώρες απομακρυσμένες της Κίνας, όπως η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα αποτέλεσε ένα πρώτο δείγμα γραφής της κατάστασης που διαμορφώνεται, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ανήσυχοι. Η επιβράδυνση της οικονομίας εξαιτίας του κορωνοϊού δείχνει προδιαγεγραμμένη, ενώ το ενδεχόμενο να κυρηχθεί παγκόσμια πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προδιαθέτει με ακόμα πιο αρνητική διάθεση τις αγορές, καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι μετακινήσεις ανθρώπων και οι μεταφορές προϊόντων θα περιοριστούν σε ικανό ποσοστό.
Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 1.031,61 μονάδων (-3,56%), στις 27.960,8 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 355,31 μονάδες (-3,71%), στις 9.221,28 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, των πεντακοσίων μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 111,86 μονάδων (-3,35%), στις 3.225,89 μονάδες.
Πτωτικό άνοιγμα και στο Τόκιο
Η Νέα Υόρκη ήταν ένα πρώτο δείγμα. Ακολούθησε η αγορά του Τόκιο, η οποία την Τρίτη άνοιξε με σημαντικές απώλειες. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε ακόμη και κατά 4%, καθώς οι ασιατικές αγορές είναι εκείνες που επηρεάζονται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από την εξάπλωση της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο. Το χρηματιστήριο δεν λειτούργησε χθες Δευτέρα, αργία στην Ιαπωνία.
Στις 09:07 [τοπική ώρα· 02:07 ώρα Ελλάδας], ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 924,45 μονάδες (–3,95%), στις 22.462,29 μονάδες. Νωρίτερα, έπεφτε κατά 1.000 μονάδες (πάνω από 4%). Παράλληλα, ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραφε πτώση 65,04 μονάδων (–3,89%), στις 1.608,96 μονάδες.
Γκουτέρες: Δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως
Δραματική έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις των χωρών, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19 απηύθηνε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας, εκτός τις ανθρωπιστικής διάστασης, που είναι η βασική, τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του ΠΟΥ να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.
«Όλες οι χώρες — καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου — πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε ο Γκουτέρες έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους.
«Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Η έκκληση του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε.