Τριμερής στη Λευκωσία, επενδύσεις στο Παρίσι και στο βάθος Βερολίνο
- 21/11/2017, 08:55
- SHARE
Η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας τίθεται επί τάπητος στη Λευκωσία, ενώ μεθαύριο ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι προς άγραν επενδύσεων.
Γιώργος Μελιγγώνης
Μία εβδομάδα έντονης κινητικότητας σηματοδοτεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για σήμερα και την Πέμπτη: Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες βράδυ στη Λευκωσία, προκειμένου να πάρει μέρος στην 5η τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ την Πέμπτη θα βρεθεί για μερικές ώρες στο Παρίσι, προκειμένου να έχει σημαντικές επαφές, με στόχο την εξομάλυνση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές.
Η «ημερήσια διάταξη» της σημερινής τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία αφορά σε μία βεντάλια θεμάτων, με μόνιμη επιδίωξη της ελληνικής –αλλά και της κυπριακής- πλευράς την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και ειδικού βάρους της χώρας. Παράλληλα, μέσω του «θεσμού» της τριμερούς, αναβαθμίζεται και η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία, κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των εν εξελίξει διεργασιών, έχει ξεχωριστή σημασία εξαιτίας του ειδικού ρόλου της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η ατζέντα
Κατά πληροφορίες, λοιπόν, στην ατζέντα των Αλ Σίσι-Αναστασιάδη-Τσίπρα σήμερα στη Λευκωσία περιλαμβάνονται θέματα ενεργειακού, οικονομικού, αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Η συζήτηση για την χάραξη ΑΟΖ έχει φτάσει σε «ώριμο στάδιο», σύμφωνα με στελέχη που χειρίζονται τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και η αμυντική συνεργασία, που αναβαθμίστηκε προσφάτως έπειτα από την άσκηση «Μέδουσα 2» που διεξήχθη από τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό στρατό.
Οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και ο «απρόβλεπτος» ρόλο της Τουρκίας προφανώς και θα απορροφήσουν αρκετό από τον χρόνο των τριών ηγετών, ενώ σε ό,τι αφορά στον οικονομικό τομέα, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας των τριών χωρών στον τουρισμό και δη στην κρουαζιέρα. Πέραν αυτών σε επίσης «ώριμο στάδιο» φαίνεται πως βρίσκονται και οι συζητήσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στη Αίγυπτο, όπως επίσης και η «διαλιμενική» συνεργασία μεταξύ Σουέζ και ελληνικών λιμανιών.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την προσδοκία τους να αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας μέσω της τριμερούς συνεργασίας, ενώ υψηλόβαθμοι παράγοντες πιστεύουν πως η νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου «αποδεικνύει ότι ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Ταξίδι-αστραπή
Επιστρέφοντας από την Λευκωσία, ο Αλέξης Τσίπρας θα ετοιμαστεί για το… επόμενο ταξίδι: την Πέμπτη θα βρεθεί στην γαλλική πρωτεύουσα με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως αναμένεται να λάβει βραβείο σε ειδική τελετή. Ωστόσο, παρά τη… σιγή ιχθύος που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου για το μεθαυριανό ταξίδι, όλα δείχνουν πως η προγραμματισμένη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα είναι μάλλον η αφορμή για να βρεθεί ο πρωθυπουργός στην πόλη του Φωτός.
Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στο Παρίσι –σε ένα εξίσου «μυστηριώδες» ταξίδι, χωρίς ανακοινωθέν πρόγραμμα και επίσημη ατζέντα- είχε ανοίξει τον δρόμο της χώρας για τις αγορές και εκτιμάται πως και τώρα, αυτός είναι ο βασικός σκοπός του ταξιδιού του. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν ενδεχόμενων συναντήσεων με επενδυτές, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να έχει υψηλού επιπέδου επαφές με την εταιρεία Rothschild, που έχει αναλάβει, ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, να προλειάνει το έδαφος για την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός και χθες στη Βουλή υπενθύμισε ότι τούτες τις ημέρες λαμβάνει χώρα άλλη μία έξοδος στις αγορές με το περίφημο «swap», που βελτιώνει την καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και καθιστά ελκυστικά τα ελληνικά χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Με το βλέμμα στο Βερολίνο
Βεβαίως, ενόσω η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας βάζουν μία προς μία όλες τις απαιτούμενες πινελιές για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, στο Μαξίμου τελούν με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο: η εκεί πολιτική εκκρεμότητα, αλλά και το άρωμα εκλογών που αναδίδει από χθες το γερμανικό πολιτικό σκηνικό προφανώς και δεν αφήνει ασυγκίνητη την κυβέρνηση. Άλλωστε, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για το 2018 είναι εξαιρετικά «σφιχτό» και ουδείς θα ήθελε να δει τη Γερμανία να λειτουργεί παραλυτικά για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έχει προγραμματιστεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος, όπως επίσης και οι αποφάσεις για τον ρόλο του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Ταυτοχρόνως, από τον Φεβρουάριο και μετά θα πρέπει να διεξαχθεί και η συζήτηση για την «μεταμνημονιακή» εποχή της Ελλάδας –δηλαδή με ποιο «σχήμα» και με ποια μορφή θα βγει η χώρα μας από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Μόνο που για να διεξαχθούν όλες αυτές οι συζητήσεις και, κυρίως, για να ληφθούν αποφάσεις, θα πρέπει στη διαπραγμάτευση να μετέχει η Γερμανία. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει όσο στο Βερολίνο μαδούν τη μαργαρίτα των διερευνητικών εντολών και σπρώχνουν τα πράγματα προς δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που «ροκανίζει» κρίσιμο χρόνο για το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος…
Πηγή: news247.gr