Τριπλό μέτωπο με Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια
- 21/02/2018, 12:06
- SHARE
Μετά τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, έρχονται δηλώσεις από Ιβάνοφ και Μέτα που δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα.
Την ώρα που το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ -που ήρθε μαζί με το νέο “θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο- πάει στις Βρυξέλλες, νέα ένταση καταγράφεται στα σύνορά μας με τις δηλώσεις των Προέδρων της Αλβανίας και της πΓΔΜ.
Μέτα και Ιβάνοφ μοιάζουν να θέτουν βόμβες στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων παίζοντας τα δικά τους μικροκομματικά παιχνίδια, αφού προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης των χωρών τους.
Συγκεκριμένα, πρώτος ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, που δεν προέρχεται από το πολιτικό στρατόπεδο του Έντι Ράμα, αποφάσισε να μην υπογράψει διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση των Τιράνων να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο με την Ελλάδα.
Δικαιολογώντας, ή μάλλον προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κίνησή του αυτή, ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερη “διαφάνεια” για το θέμα.
Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, δήλωσε πως “το αίτημα για συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα δεν ξεκαθάριζε το περιεχόμενο των συζητήσεων οπότε δεν έγινε αποδεκτό. Ο σκοπός του Προέδρου δεν είναι να παίζει πολιτικά παιχνίδια με τόσο σοβαρά και λεπτά ζητήματα”.
Σημειώνεται πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στον διάλογο που έχει ανοίξει με την Ελλάδα για τις αλλαγές που απαιτούνται στην συμφωνία του 2009. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση στην Αλβανία κατηγορεί κυβέρνηση και Πρόεδρο πως “δίνουν γη και ύδωρ” στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο ίδιος ο Μέτα, υπήρξε δε πρόεδρος των Σοσιαλιστών της Αλβανίας, ένα κόμμα που πλέον είναι σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.
Από τη δική του μεριά, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ βρέθηκε χθες στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδειξε να του παρέχει πλήρη στήριξη. Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ επιμένει στη σκληρή του γραμμή, όντας πολέμιος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.
Κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο Πρόεδρο, αφού τον ευχαρίστησε για τη στάση της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, ανέφερε: “Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα”.
Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη “για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ”.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου “ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον”, τόνισε:
“Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη “Μακεδονία”.
Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν εναρμονίζονται, θα έλεγε κανείς, με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Μπαράζ συναντήσεων με τη Μέρκελ
Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαιώνει ωστόσο, πως το ζήτημα του ονόματος θα έχει επιλυθεί μέχρι τον Ιούλιο, το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου όταν και συγκαλείται το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να εξεταστεί το θέμα του ονόματος και του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα της χώρας. Σήμερα άλλωστε, ο Ζόραν Ζάεφ έχει συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Την Παρασκευή η κυρία Μέρκελ συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, με το θέμα του ονόματος να μπαίνει στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Στις Βρυξέλλες το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ
Θυμίζουμε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή, μετά και την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής Navtex που βάζει εμπόδια στη γεώτρηση, καθώς η ΕΝΙ απειλεί με αποχώρηση από την περιοχή.
Η απόφαση αυτή οριστικοποιήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Κυπρίου προέδρου και ενώ προηγήθηκε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Navtex, με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για την παράνομη ενέργεια της Άγκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ “Saipem 12.000” παραμένει ακινητοποιημένο για 12η μέρα 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο “Σουπιά” στο τεμάχιο “3”, προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.
Πηγή: news247.gr