Τρεις χρηματιστές αποκρυπτογραφούν το «Βατερλώ» του Χρηματιστηρίου
- 03/08/2015, 18:00
- SHARE
Η ιστορική πτώση του Γενικού Δείκτη μπαίνει στο μικροσκόπιο των αναλυτών.
Ποδαρικό με το “αριστερό” έκανε ο Αύγουστος στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα -και έπειτα από αρκετές εβδομάδες παύσης οποιασδήποτε δραστηριότητας λόγω δημοψηφίσματος και capital controls- οι μετοχές «χτύπησαν» κόκκινο με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 16,23% στις 668,06 μονάδες και τον τραπεζικό κλάδο να χάνει το 30% της χρηματιστηριακής του αξίας.
Έμπειροι χρηματιστηριακοί αναλυτές «μεταφράζουν» στο Fortune τα μηνύματα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκτιμούν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η οποία «φλερτάρει» με νέα ιστορικά χαμηλά.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική με την πτώση που υπέστη ο Γενικός Δείκτης να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1987, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο επενδυτές να δίνουν μάχη για την πώληση των μετοχών τους χωρίς ωστόσο να υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές.
Κωνσταντίνος Φέγγος: Η αγορά είναι πλέον μόνο για τους ξένους παίκτες
«Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πτώση 30% για όλες τις τραπεζικές μετοχές, ενώ είδαμε μετοχές, όπως εκείνες των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και Folli Follie, να ανακάμπτουν και να ανακτούν σταδιακά μέρος των απωλειών. Όλες οι χρηματιστηριακές έχουν κόψει κάθε ειδική χρηματοδότηση, όπως τις τριήμερες πιστώσεις και τα margins και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να περιμένουμε» αναφέρει στο Fortune ο Κωνσταντίνος Φέγγος, Πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Ο ίδιος τονίζει πως η αγορά είναι πλέον μόνο για τους ξένους παίκτες, αφού οι Έλληνες επενδυτές είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τα αυριανά margin calls, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και θα προκαταβάλουν την αντίδραση της αγοράς για το επόμενο διάστημα. «Αν οι απώλειες καλυφθούν με μετρητά τότε ενδεχομένως να μη δούμε την αγορά να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα. Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει κυρίως για τους Έλληνες που τοποθετήθηκαν είτε ως καταθέτες είτε ως επενδυτές στον τραπεζικό κλάδο και βλέπουν αυτή τη στιγμή να καταστρέφονται, την ώρα που όσοι έβγαλαν παρανόμως τα χρήματά τους στο εξωτερικό επιβραβεύονται».
Δρ. Παναγιώτης Δάντης: Η εικόνα του χρηματιστηρίου αντικατοπτρίζει την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία
Από την πλευρά του ο Δρ. Παναγιώτης Δάντης, χρηματιστηριακός αναλυτής της Alfa Alliance επισημαίνει πως η αγορά πιέζεται πάρα πολύ εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αντίστοιχη πίεση θα ασκηθεί και τις επόμενες ημέρες. «Τα κομμάτια που πωλούνται είναι διακόσια εκατομμύρια με την κάθε τράπεζα να έχει όγκο ένα εκατομμύριο. Ενεργοί παίχτες είναι κυρίως Έλληνες που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ή ξένοι επενδυτές που επιθυμούν την αποχώρησή τους από το Χ.Α».
Ο κ. Δάντης δεν αποκλείει να δούμε το προσεχές διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρώντας κάτω από τις 460 μονάδες βάσης. «Η εικόνα του χρηματιστηρίου αντικατοπτρίζει την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία. Το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι που θα συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πολίτες από τον Σεπτέμβρη και μετά όταν θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους».
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχει η πορεία του Χ.Α. στις διεθνείς αγορές, ο κ. Δάντης υπογραμμίζει πως η χώρα μας βρίσκεται μεν στο μικροσκόπιο των ξένων χρηματιστηρίων, ωστόσο το ενδιαφέρον τους πλέον μετατοπίζεται στην Κίνα και την επιβράδυνση που παρουσιάζει η οικονομία της. «Αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι πως οι εξελίξεις στην Κίνα θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές. Πρακτικά σημαίνει ότι θα έρθουν σε δύσκολη θέση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα ».
Σπύρος Παπαθανασίου: Όταν η πτώση ξεπερνά το 5%-6% δεν χαρακτηρίζεται πια μεγάλη, αλλά καταστροφή και κραχ
«Τίποτα δεν έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στο Χ.Α. μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Δεν μιλάμε για απλή μεταβολή συνθηκών, αλλά για πλήρη αλλαγή. Όταν η πτώση ξεπερνά το 5%-6% δεν χαρακτηρίζεται πια μεγάλη, αλλά καταστροφή και κραχ» αναφέρει ο Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus AEΠΕΥ.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά τόσο οι χρηματιστές όσο και οι επενδυτές προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και επεξεργάζονται με προσοχή τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως το ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, τονίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά είναι αφενός η ανισορροπία που εμφανίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο, αφετέρου η αδυναμία των Ελλήνων επενδυτών να προβούν σε αγοραπωλησίες μετοχών. «Ο κόσμος είναι αναστατωμένος και προσπαθεί να πουλήσει τις τραπεζικές του μετοχές. Μπροστά στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, στη συρρίκνωση της οικονομίας και στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Χ.Α. προσπαθεί να βρει το δικό του βηματισμό και να αποτιμήσει την κατάσταση. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».