Τρεις κυρίαρχοι στην κούρσα για το χάπι κατά του κορωνοϊού
- 26/07/2021, 09:32
- SHARE
Μια ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε ανθρώπινες δοκιμές για το πρώτο χάπι που χορηγείται ημερησίως σε ασθενείς με Covid-19, συμπληρώνοντας τις Pfizer και Merck που ήδη έχουν ξεκινήσει την κούρσα της αναζήτησης θεραπείας για την ασθένεια, μεταδίδει η WSJ.
H Shionogi, που στο παρελθόν συνέβαλε στο να αναπτυχθεί ένα πολύ σημαντικό φάρμακο, το Crestor, δήλωσε ότι το χάπι της έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτίθεται στον κορωνοϊό και ότι η χορήγηση ενός κάθε μέρα είναι περισσότερο πρακτικό. Σημείωσε ότι ελέγχει το σκεύασμα και τις πιθανές παρενέργειες και ότι οι δοκιμές πιθανόν να συνεχιστούν μέχρι την επόμενη χρονιά.
Η Shionogi είναι μήνες πίσω από τις Pfizer και Merck που ξεκίνησαν δοκιμές τελευταίου σταδίου για τα δικά τους χάπια ενάντια στην Covid-19. Η πρώτη έχει δηλώσει πως το χάπι της που χορηγείται δυο φορές ημερησίως μπορεί να βγει στην αγορά ακόμα και φέτος. Ετοιμάζεται να εγγράψει πάνω από 2.000 ασθενείς σε ένα τεστ που θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα έναντι ενός ψεύτικου φαρμάκου (placebo).
Οι τρεις εταιρείες, επισημαίνει η εφημερίδα, έχουν στόχο να καλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα κενά της πανδημίας. Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής ασθένειας, περιλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ μπορεί να μολυνθούν άνθρωποι παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι υφιστάμενες θεραπείες, όπως το remdesivir, μπορούν να γίνουν μόνο σε νοσοκομεία και καλύπτουν τους ασθενείς για μικρό χρονικό διάστημα.
Οι φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν ένα χάπι για όσους βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν από το σπίτι τους όσο τα συμπτώματα είναι ήπια. Τέτοια φάρμακα υπάρχουν για την γρίπη, περιλαμβανομένου του Tamiflu της Roche και του Xofluza της Shionogi, αν και δεν δουλεύουν σε όλους τους ασθενείς και ίσως συνταγογραφούνται πολύ αργά για να κάνουν καλό. «Στόχος μας είναι ένα πολύ ασφαλές σκεύασμα που λαμβάνεται από το στόμα, όπως το Tamiflu, δήλωσε ο CEO της ιαπωνικής εταιρείας. Στοχεύει στο να αδρανοποιεί τον ιό πέντε ημέρες μετά την χορήγησή του στους ασθενείς.
Τα ποσοστά αποτυχίας στις δοκιμές φαρμάκων είναι σε γενικές γραμμές υψηλά. Οποιαδήποτε παρενέργεια, ακόμα και ήπια, όπως η ναυτία, μπορούν να κάνουν ένα χάπι κατά της Covid-19 μη πρακτικό για χρήση στο σπίτι. Δεν είναι ακόμα γνωστό το κατά πόσο το να ξεφορτωθεί τον ιό ένας ασθενής θα μεταφραστεί σε μείωση σοβαρών επιπλοκών όπως το χαμηλό οξυγόνο που οδηγεί ανθρώπους στα νοσοκομεία, λένε ερευνητές.
Τα χάπια της Pfizer και της Shionogi μπλοκάρουν τις μολύνσεις καταστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται «protease», το οποίο χρειάζεται ο ιός για να αντιγράψει τον εαυτό του στα ανθρώπινα κύτταρα. Ανάλογες πρακτικές χρησιμοποιούνται ευρέως για άλλους ιούς, περιλαμβανομένου του HIV που προκαλεί το AIDS, αλλά η αντίσταση του ιού είναι μια πιθανή πρόκληση.