Τρεις λόγοι που η Μέρκελ λέει «όχι» στην Ελλάδα
- 19/02/2015, 17:27
- SHARE
Γιατί το Βερολίνο φέρεται να επιμένει στη σκληρή γραμμή, σύμφωνα με το Businessweek.
To γρήγορο «όχι» από την Γερμανία στο νέο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης σε κάποιους προκάλεσε έκπληξη, ενώ σε άλλους όχι τόσο, καθώς αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «τυπική» την αντίδραση του Βερολίνου.
Επίσημα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητάει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ρητά στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο που απέρριψε τη νέα πρόταση της Αθήνας για την παράταση της ισχύος της δανειακής σύμβασης.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έκρινε νωρίτερα ότι η επιστολή της Αθήνας κινείται στην κατεύθυνση «της χρηματοδότησης-γέφυρας χωρίς την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος».
Γιατί όμως Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν στο «όχι». Δημοσίευμα του BusinessWeek υποθέτει:
1) Το Grexit για τη Γερμανία δεν είναι απλά διαχειρίσιμο, αλλά στην πραγματικότητα επιθυμητό
To δημοσίευμα υπενθυμίζει το «εμπρηστικό» άρθρο του Spiegel, που έλεγε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είχε αποφασίσει πως η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να βλάψει το ευρύτερο ευρω-project. Κάποιοι στη Γερμανία, παρά τις προειδοποιήσεις από κυβερνήσεις, αναλυτές και οικονομολόγους για τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit, ασπάζονται μια άλλη θεωρία, αυτή της «αλυσίδας». Δηλαδή ότι ολόκληρη η αλυσίδα θα γινόταν πιο ισχυρή εάν έφευγε ο πιο αδύναμος κρίκος της.
2) Η Γερμανία θα θυσίαζε την Ελλάδα για να βάλει σε τάξη όλους τους υπόλοιπους
Η Γερμανία ήταν σταθερή στις απαιτήσεις της για δημοσιονομική πειθαρχία από τους γείτονές της και την επιμονή της στην οικονομική λιτότητα.Άλλοι δεν δείχνουν τόσο ζήλο. Η Γαλλία ψιθυρίζει όλο και πιο δυνατά την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, ενώ στην Ισπανία, το κόμμα Podemos που τάσσεται ενάντια στη λιτότητα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακολουθούν εκλογές στα τέλη του έτους. Αν παραχωρηθεί «έδαφος» στην Ελλάδα για την παραμονή της στο ευρώ, αυτό ενδέχεται να παροτρύνει άλλες χώρες να ζητήσουν πιο έντονα την αύξηση των δαπανών και τη μείωση των περικοπών στους προϋπολογισμούς.
3) Η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για τη Θεωρία Παιγνίων
Πολλά έχουν ειπωθεί για τις γνώσεις Θεωρίας Παιγνίων του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και για το πώς αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει συμβιβασμό. Αλλά στην πραγματική ζωή ο κόσμος είναι λιγότερο ορθολογικός και λογικός στις διαπραγματεύσεις από ό,τι στη θεωρία. Όπως ο συνάδελφός μου, Justin Fox το έθεσε νωρίτερα αυτό το μήνα: Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε αποτελέσματα που έχουν επιδεινώσει τις θέσεις και των δύο πλευρών. ‘Έχουν κολλήσει σε ένα δίλημμα του φυλακισμένου –που δείχνει όλο και περισσότερο ως λόγος να προσπαθήσουν να αναστατώσουν τις διαπραγματεύσεις.
Στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, έρχονται αντιμέτωπες δύο αδιάλλακτες, αντίθετες ιδεολογίες: η φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη της δημοκρατικής εντολής της Ελλάδας οδεύει προς μία μετωπική με το αμετακίνητο αντικείμενο της γερμανικής οικονομικής φιλοσοφίας.
Στο μυθιστόρημά του «Walking on Glass», ο Iain Banks λέει ότι το μόνο αποτέλεσμα από μια τέτοια σύγκρουση είναι πως «η ασταμάτητη δύναμη σταματά, το αμετακίνητο αντικείμενο κινείται». Αυτή τη στιγμή, αυτό δεν συμβαίνει. Η Commerzbank εκτίμησε πως η πιθανότητα ενός Grexit είναι 50%, διπλάσια από αυτή που προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα. Ένα στοίχημα ύψους 1 ευρώ στο σενάριο Grexit στην εταιρεία στοιχηματισμού Paddy Power αποφέρει καθαρό κέρδος κάτω των 38 σεντς.
«Μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα να διαπιστώσουμε εάν μια αν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη, ή μια υπαρξιακή απειλή για το ενιαίο νόμισμα» καταλήγει το δημοσίευμα.