Τρεις μέρες για συμφωνία και Χρέος
- 30/11/2016, 10:30
- SHARE
Μοσκοβισί και Κερέ μιλούν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τη σημασία του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, προχώρησε σε συνεντεύξεις Τύπου με σκοπό αφενός, στην εκπνοή της προθεσμίας της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, να δώσει απαντήσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις κόκκινες γραμμές και το χρέος και αφετέρου, να διασαφηνίσει τα περί των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ε.Ε και ΔΝΤ αλλά και να σχολιάσει την στάση της Γερμανίας και τις… επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, που επίσης βρίσκεται στη χώρα μας, μίλησε για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου αλλά και για τη θέση της Τράπεζας σε αναφορικά με το χρέος.
Προσοχή στα «deadlines»
«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδος (με δεδομένο και τον αστάθμητο παράγοντα του ιταλικού δημοψηφίσματος της Κυριακής)», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μοσκοβισί, σε συνέντευξη μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και παραγωγικούς φορείς της χώρας.
«Η δεύτερη αξιολόγηση προχωρά ικανοποιητικά, υπάρχουν όμως ευαίσθητα θέματα που πρέπει να λυθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά υπονοόντας τα “αγκάθια” στα εργασιακά και πρόσθεσε «Εάν η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει, τότε θα πρέπει και οι Θεσμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και μέτρα για το χρέος πριν από το τέλος του έτους».
Νωρίτερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε τονίσει ότι «Η πρόθεση είναι να δουλέψουμε σοβαρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να έχουμε ένα ουσιώδες Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι μια κατάσταση του όλα ή τίποτα, ποτέ, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν αυτή η συνάντηση είναι επιτυχής».
«Χρειάζονται συλλογικός διάλογος και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θέλουμε η αγορά εργασίας να λειτουργεί ελεύθερα, αλλά να έχει και ισχυρούς κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι μπορούν να διαπραγματεύονται» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα εργασιακά και στο χάσμα μεταξύ του υπουργείου εργασίας και των θεσμών ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Το χρέος και το «διαζύγιο» με το ΔΝΤ
Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι ακόμα και αν χρειαστούν έκτακτα Eurogroup για να δρομολογηθούν οι συζητήσεις για το χρέος, τότε αυτά θα πρέπει να γίνουν αλλά ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «ρήγμα» μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ «Ποτέ δεν συζητάμε με οποιοδήποτε κόστος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ, δεύτερον και για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη τα οποία αισθάνονται ασφάλεια ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κοινότητα είναι εκεί, δηλώνει παρούσα, στο ελληνικό πρόγραμμα, δίπλα στην Ελλάδα.
Τρείς και ο… Σόιμπλε
Ακόμη, αναφέρθηκε και στο Βερολίνο λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες της Γερμανίας…» και ότι δεν διατηρούν όλοι τη δική του βάσιμη αισιοδοξία. «Είμαι αισιόδοξος, όχι αφελής», είπε θέλοντας κατά πάσα πιθανότητα να στείλει ένα μήνυμα προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αδιάλλακτη στάση του απέναντι στα ελληνικά πράγματα και την επιμονή του υπέρ των πολιτικών λιτότητας που κοντεύουν να διαλύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ανάπτυξη και πλεόνασμα
Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Γάλλος αξιοματούχος σημείωσε ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων αρχίζουν να καρποφορούν και πως η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει φέτος και το 2017, αλλά «ακόμη κι αν δεν υπάρχει λιτότητα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική».
Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά». Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως είναι «αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί».
Ο Τσίπρας σε φόρμα
«Ο πρωθυπουργός είναι σε «καλή φόρμα» και ότι «δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά».
Το «φάντασμα» ενός τέταρτου μνημονίου
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.
Ο Μπ. Κερέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου.«Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. Αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.
ΕΚΤ και Χρέος
Ο Μπ. Κερέ, τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο Κερέ, επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη, στέλνοντας και αυτός το δικό του μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση για την σημασία την σύμπνοιας μεταξύ ευρωπαίων αξιωματούχων και εκπρσώπων του ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα .Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.