Τρεις συμβουλές για να μην «βαλτώσετε» στην συνέντευξη
- 01/10/2013, 15:08
- SHARE
Συμβουλές για όλους έτσι ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα της πρόσληψης.
* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist
Είτε είστε νέος/α στην αναζήτηση εργασίας, είτε έχετε κάνει ήδη διδακτορικό στις συνεντεύξεις, παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές διαχρονικές, τις οποίες καλό θα ήταν να ακολουθείτε σε κάθε συνέντευξη.
1. Πότε είστε πιο παραγωγικοί; Κλείστε ραντεβού πρωί ή απόγευμα για την συνέντευξη ανάλογα.
ΟΚ, όλοι ψάχνετε για δουλειά, έχετε τα πτυχία σας, μιλάτε τις ίδιες γλώσσες (πάνω-κάτω) και απεγνωσμένα θέλετε να κερδίσετε τη θέση στην οποία δηλώσατε ενδιαφέρον. Δεν είστε όμως όλοι πρωινοί τύποι…Πόσοι από εσάς διαβάζατε βράδυ, γιατί ο εγκέφαλός σας τότε λειτουργούσε καλύτερα? Δεν υπάρχει σωστό/λάθος, είναι απλά συνήθειες που έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα χρόνια και είναι σημαντικό να το γνωρίζετε την ώρα της συνέντευξης.
Αν ΔΕΝ είστε πρωινός τύπος λοιπόν, προσπαθήστε να κλείσετε το ραντεβού μια μεσημεριανή ή απογευματινή ώρα. Αν όμως, είστε απογευματινός τύπος αλλά αγχώνεστε πάρα πολύ με την ιδέα της συνέντευξης, τότε καλύτερα να πάτε πρωί (όχι 8 το πρωί, αλλά σχετικά νωρίς), ώστε να μην εξουθενωθείτε από το άγχος και τα θαλασσώσετε από κούραση.
2. Μάθετε το όνομα του ατόμου που θα κάνει την συνέντευξη (αν είναι πάνω από ένας, μάθετε όλα τα ονόματα):
Δεν είναι αρνητική ένδειξη να ρωτήσετε ποιος/ποιοι θα σας υποδεχτούν, ώστε να ετοιμάσετε καλύτερα την παρουσίασή σας. Μαθαίνοντας τα ονόματα τους, πρώτον δε θα εκπλαγείτε αν είναι τέσσερις στο δωμάτιο αντί για ένας που φανταζόσασταν, αλλά μπορείτε να ερευνήσετε τι ενδιαφέροντα έχουν και να διαβάσετε σχετικά με αυτά, ώστε να ανοίξετε συζήτησή μαζί τους. Είναι σημαντικό να νιώσουν πως έχετε πάρει το χρόνο σας να ενημερωθείτε για την εταιρεία αλλά και για εκείνους (κατορθώματα σε εταιρικό και προσωπικό επίπεδο, κοινά χόμπι κτλ).
3. Κάθε συνέντευξη είναι σαν διαγώνισμα, αν το αφήσετε στην τύχη πολύ πιθανό να μη σας βγει όπως θα θέλατε:
Επειδή λίγοι από εμάς έχουν την ικανότητα/τύχη να πηγαίνουν αδιάβαστοι και να παίρνουν δεκάρια (όχι στα είκοσι), φροντίστε να προετοιμαστείτε κάνοντας role playing με κάποιο γνωστό σας. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε κάποιες αντιδράσεις που έχετε (νευρικές κινήσεις που όλοι κάνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι), να σκεφτείτε τις απαντήσεις σας καλύτερα, ώστε με λίγα λόγια να πείτε αυτά που χρειάζεται να ξέρουν. Μην μείνετε όμως μόνο στην θέση του συνεντευξιαζόμενου, αλλά πηγαίνετε ένα βήμα πιο πέρα, υποδυόμενοι εσείς τον συνεντευξιάζοντα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την ψυχολογία του συνομιλητή σας από την άλλη πλευρά, να γνωρίσετε κάποια σημαντικά στοιχεία που τους ενδιαφέρει να ξέρουν για κάθε υποψήφιο αλλά και τα δικά σας “κόκκινα” σημεία του βιογραφικού σας ή ακόμα και του χαρακτήρα σας (πως αντιδράτε κάτω από πίεση χρόνου, λειτουργείτε ομαδικά ή ατομικά καλύτερα; κ.α.)
Κάθε συνέντευξη είναι διαφορετική και κανείς δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε όπως τα σχεδιάσατε, αλλά σίγουρα μια σωστή προετοιμασία θα σας βοηθήσει να αντιδράσετε γρήγορα και αποτελεσματικά σε αναπάντεχες αντιδράσεις από την πλευρά του συνεντευξιάζοντα.
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).