«Τροχάδην» για την αξιολόγηση
- 13/11/2017, 09:26
- SHARE
Σε ρυθμούς «μνημονιακών» προαπαιτουμένων εισέρχεται εκ νέου η κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς ως τον Δεκέμβριο.
Γιώργος Μελιγγώνης
Την προσήλωση της κυβέρνησης στο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης επαναβεβαίωσαν οι έντονες διεργασίες και συσκέψεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπου εξετάστηκαν όλες οι «μνημονιακές» εκκρεμότητες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε εκ νέου μήνυμα επιτάχυνσης στους υπουργούς του, καθώς χθες και προχθές βρισκόταν σε διαρκείς συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ προήδρευσε και σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στόχος των επαφών ήταν να εξεταστούν όλες οι εκκρεμότητες, όσα η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει», αλλά και όλες οι περιπτώσεις που απαιτούν καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και του οικονομικού επιτελείου.
«Χτενίζοντας» τα προαπαιτούμενα
Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε προβληματισμό. Αντιθέτως, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι ο ρυθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων είναι ικανοποιητικός. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, τονίζουν ότι, ενόψει της εκ νέου άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, η συνεργασία και η επαφή με τους τεχνοκράτες μέσω e-mail συνεχίζει να αναδεικνύει διάθεση συνεννόησης, συνεργασίας και, κυρίως… βιασύνη να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.
Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν την στάση των εκπροσώπων των δανειστών ως δηλωτική «σαφούς πολιτικής εντολής να εξελιχθούν απροβλημάτιστα οι συζητήσεις», όπως τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων και των μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έχουν ανταλλαγεί τις τελευταίες ημέρες.
Ταυτοχρόνως, πάντως, με δεδομένο ότι «βιασύνη» δεν δείχνουν μόνο οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και η Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης –ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης- όπως και ο αρμόδιος με την παρακολούθηση των προαπαιτουμένων, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, συνεχίζουν να «σβήνουν και να γράφουν» στο μπλοκάκι τους τις εκκρεμότητες και τα διεκπεραιωθέντα προαπαιτούμενα.
Το «αγκάθι» των πλειστηριασμών
Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι αν οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση ήταν παραμύθι, δε θα είχαν δράκο. Συμφωνία επί των ενεργειακών (σε ό,τι αφορά, κυρίως, τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ) έχει επιτευχθεί, ενώ ακύμαντες αναμένονται και οι αλλαγές στην απαιτούμενη πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια σωματεία ως προϋπόθεση για κήρυξη απεργιών. Ο μείζων «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση είναι ένας: η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα… 5 λεπτά που απασχόλησε το τελευταίο Eurogroup το ελληνικό ζήτημα, το θέμα των πλειστηριασμών και της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» συζητήθηκε… 3 λεπτά, ενώ παρενέβη σχετικώς και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι. Ασφαλώς, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν «σκοντάφτει» μόνο στην αποχή των συμβολαιογράφων –για την προστασία των οποίων αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση- αλλά και στο κατά πόσον θα είναι πολιτικά διαχείρισιμο κάτι τέτοιο. Για τον λόγο αυτό, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αρχίσει να δίνει μία πολιτική μάχη προκειμένου να πείσει –όχι μόνο την κοινωνία, αλλά και το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος…- ότι υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ υπερχρεωμένων δανειοληπτών και στρατηγικών κακοπληρωτών –ήτοι, «μπαταχτσήδων».
Τη συγκεκριμένη μάχη, πέραν του υπουργού Οικονομικών, αναμένεται από σήμερα να δώσει σύσσωμη η κυβέρνηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο Μαξίμου επικρατεί βεβαιότητα πως, όταν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, θα τηρηθεί η άτυπη «συμφωνία κυρίων» μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών και δε θα εκπλειστηριαστούν σπίτια κάτω των 300.000 ευρώ –ίσως και αρκετά μεγαλύτερης αξίας.
Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως «όσο καθυστερούν οι πλειστηριασμοί για τους μπαταχτσήδες και την μεγάλη ακίνητη περιουσία, τόσο έρχεται πιο κοντά το σενάριο των πλειστηριασμών για τη μεσαία ιδιοκτησία». Και, ταυτοχρόνως, οι ίδιες πηγές είναι βέβαιες ότι «σκηνές Ισπανίας στην Ελλάδα δε θα ζήσουμε».
Πηγή: news247.gr