«Τρομάζει» το ποσοστό των γονέων που παραδέχονται ότι έχουν δώσει στα παιδιά τους χάπια για να κοιμηθούν
- 13/05/2024, 20:10
- SHARE
Το να γίνεσαι γονιός φέρνει πολλές χαρές, αλλά η στέρηση ύπνου δεν είναι μία από αυτές. Έτσι, δεν είναι περίεργο που οι μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι πρόθυμοι να πάρουν κάποια δραστικά μέτρα -με τη μορφή φαρμάκων για τον ύπνο- όταν πρόκειται να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο.
Νέα αποτελέσματα έρευνας από το Sleep Doctor αποκαλύπτουν ότι το 79% των γονέων έχουν δώσει στο παιδί τους μια ουσία για να το κοιμίσουν – με το 66% να χρησιμοποιεί μελατονίνη, το 35% Benadryl και το 20% να στρέφεται σε συνταγογραφούμενα υπνωτικά. Άλλοι ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τα πάντα, από φυτικά και μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα μέχρι CBD, THC, ακόμη και αλκοόλ.
Οι Millenials γονείς της χιλιετίας και οι Gen Zers ήταν πιο πιθανό να έχουν ναρκώσει τα παιδιά τους για να κοιμηθούν, με 84% και 83%, αντίστοιχα, να δηλώνουν ότι το έχουν κάνει.
«Οι γονείς είναι απελπισμένοι, είναι κουρασμένοι, παλεύουν με τόσα πολλά πράγματα … και ένα παιδί που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, απλά τα συσσωρεύει όλα αυτά», λέει η Dr. Nilong Vyas, παιδίατρος, ειδικός στη δημόσια υγεία και πιστοποιημένος ειδικός στον ύπνο που συνεργάζεται στενά με το Sleep Doctor, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα σε 1.201 γονείς τον Απρίλιο.
Τα παιδιά χρειάζονται τον ύπνο για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη διάθεση, τις γνωστικές επιδόσεις, την ανθεκτικότητα, τη γλώσσα και τη μνήμη, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου.
Οι γονείς χρειάζονται ύπνο για πολλούς από τους ίδιους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της απόδοσης του εγκεφάλου, της ανοσίας, της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, για να αποφύγουν την αύξηση των επιπέδων άγχους.
Οι γονείς κατά κανόνα χάνουν ζωτικής σημασίας ξεκούραση όταν τα παιδιά τους δεν κοιμούνται -και το 25-50% των παιδιών (40% των εφήβων) επηρεάζονται από προβλήματα ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου και οι νυχτερινοί τρόμοι, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ενώ η αϋπνία επηρεάζει το 25% των παιδιών και το 35% των εφήβων.
Παρόλα αυτά, η Vyas λέει στο Fortune: «Ιδανικά είναι καλύτερο να αλλάξουμε [τις συμπεριφορές] κατά τον ύπνο και να τις τροποποιήσουμε, ώστε το παιδί να μάθει να αποκοιμάται αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη συμπληρωμάτων».
Είναι ασφαλής η μελατονίνη;
Η μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο ως απάντηση στο σκοτάδι, χρησιμεύει για τη ρύθμιση του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός. Πωλείται ως συμπλήρωμα που δεν ρυθμίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συχνά με τη μορφή τσίχλας, και, όταν λαμβάνεται από παιδιά, συνοδεύεται από πιθανές παρενέργειες, όπως υπνηλία, πονοκεφάλους και αυξημένο βρέξιμο στο κρεβάτι.
Η υπερβολική λήψη μπορεί να προκαλέσει εμετό, υπερβολική υπνηλία και ασαφή ομιλία. Και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περίπου 11.000 παιδιά (περισσότερα από τα μισά μεταξύ 3 και 5 ετών) κατέληξαν στα επείγοντα περιστατικά μετά από κατάποση μελατονίνης χωρίς επίβλεψη μεταξύ 2019 και 2022.
Παράλληλα, μια αξιολόγηση 25 τύπων συμπληρωμάτων καραμέλας μελατονίνης από την Cambridge Health Alliance, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο JAMA, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα είχαν ανακριβή επισήμανση, με την πραγματική ποσότητα της ορμόνης να κυμαίνεται από 74% έως 347% της αναγραφόμενης ποσότητας. Ένα προϊόν δεν περιείχε ανιχνεύσιμα επίπεδα μελατονίνης, αλλά περιείχε πάνω από 31 mg CBD, για την οποία δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση της στα παιδιά.
«Είναι σαν την άγρια δύση εκεί έξω με τη συμπληρωματική χορήγηση μελατονίνης», λέει η Vyas, η οποία δεν συνιστά τη χρήση της σε οικογένειες με τις οποίες εργάζεται.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετική βελτίωση με τη μελατονίνη για χρήση σε παιδιά με νευροδιαταραχές, σε παιδιά με διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου και τζετ λαγκ – μια χούφτα ενδείξεις», λέει. «Αλλά δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να δώσουμε μια γενική σύσταση».
Δεν είναι επίσης καλή ιδέα, προσθέτει, λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μελατονίνη: σε έναν βρόχο ανατροφοδότησης, που σημαίνει ότι αν παρέχεται από εξωτερική πηγή, τότε ο οργανισμός επιβραδύνει τη φυσική του παραγωγή και απαιτείται όλο και περισσότερο συμπλήρωμα.
«Επιπλέον, μπορεί να έχει μια παράδοξη αντίδραση, που σημαίνει ότι πολλά παιδιά θα το πάρουν και στη συνέχεια θα ξυπνήσουν στις 3 ή 4 το πρωί», λέει.
Η έρευνα του Sleep Doctor διαπίστωσε ότι στα παιδιά μεταξύ 4 και 7 ετών χορηγείται μελατονίνη συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ακολουθούμενη από εκείνα που είναι μεταξύ 8 και 12 ετών και μεταξύ 1 και 3 ετών- αλλά το 2% τη δίνει σε παιδί κάτω των έξι μηνών και το 3% σε παιδί ηλικίας έξι έως 11 μηνών. Περαιτέρω, ενώ οι περισσότεροι γονείς (97%) έδωσαν μελατονίνη στο παιδί τους περισσότερες από μία φορές, το 21% δήλωσε ότι το είχε κάνει περίπου 10 φορές και το 13% δήλωσε ότι ήταν τουλάχιστον 50 φορές. Και το 45% των γονέων δήλωσε ότι το συνέστησε ο γιατρός τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Γιατί «εκτινάχθηκαν» στα 47,5 δισ. ευρώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
- Οι τρεις άγνωστοι «Χ» των ευρωεκλογών
- Ο Γιώργος Σαραβέλος της Deutsche Bank στο Fortune Greece: Ήμασταν και παραμένουμε αισιόδοξοι για την Ελλάδα
Πηγή: fortune.com