Trump effect στις αγορές: Οι ευρωπαϊκές μετοχές προς τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 3 ετών
- 04/04/2025, 10:25
- SHARE

Συνεχίζεται το sell off στις διεθνείς αγορές που προκλήθηκε από τον πανικό των επενδυτών για τους νέους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και την αύξηση των πιθανοτήτων για μια παγκόσμια ύφεση.
Στο άνοιγμα των συνεδριάσεων της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έφτασε να πέφτει άνω του 4,5%, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομάδα από τον Ιούνιο του 2022.
Προς εβδομαδιαίες απώλειες 4% κινείται ο DAX στη Γερμανία, προς πτώση 5% ο CAC 40 στη Γαλλία και προς «βουτιά» 6% ο FTSE MIB στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Η Ευρώπη πλήττεται με εισαγωγικό δασμολογικό συντελεστή 20% στις ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τους διαπραγματευτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους σε μειώσεις επιτοκίων από τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ευαίσθητες στις οικονομικές προοπτικές, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τομέων, χάνοντας 3,8%. Οι απώλειες κατά τις δύο τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης έφτασαν το 8,5%, οι μεγαλύτερες εδώ και τρία χρόνια.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφού ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε την Πέμπτη τη χειρότερη ημέρα του σε ποσοστό από την εποχή της πανδημίας του Μαρτίου 2020, κινείται προς απώλειες 4,5% για την εβδομάδα. Ο Dow Jones οδεύει προς πτώση 2,5% ενώ ο S&P 500 κινείται προς απώλειες 3,3%.
Σημειώνεται πως στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei έπεσε 9% για την εβδομάδα.
Το ευρώ
Σημειώνεται πως το ευρώ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα, με τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια άνοδό του από το 2015 την Πέμπτη.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup αναθεώρησαν προς τα πάνω τους στόχους τους για το ευρώ, ενώ το κλίμα για τα δικαιώματα προαίρεσης σε ορίζοντα ενός έτους έγινε ανοδικό για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Το Bloomberg μετέδωσε πως αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση από μόλις δύο μήνες πριν, όταν πολλοί στην αγορά ανέμεναν μια διολίσθηση του ευρώ στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου, λόγω του κινδύνου ότι οι δασμοί θα ανάγκαζαν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πιο επιθετικά.
Τώρα, οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τις πολιτικές του Τραμπ που ενδέχεται να βλάψουν την αμερικανική οικονομία και να αντιστρέψουν τις σημαντικές εισροές των τελευταίων ετών σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.
«Το ευρώ είναι πιθανό να είναι ένας από τους σημαντικότερους ωφελημένους από την επιβράδυνση ή την αντιστροφή αυτών των εισροών, λόγω του βαθμού στον οποίο δόθηκαν από επενδυτές της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ντομινίκ Μπάνινγκ, στρατηγικός αναλυτής της Nomura, προσθέτοντας ότι υπάρχει «περιθώριο για μια διαρθρωτική αναπροσαρμογή» που ενισχύει το ευρωπαϊκό νόμισμα.