Τσακαλώτος: Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη
- 07/05/2019, 21:38
- SHARE
Ως «αλλαγή πλεύσης» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χαρακτήρισε τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε ο υπουργός, «εντός του μνημονίου ήμασταν πολύ περιορισμένοι, παρότι βλέπαμε ότι δημιουργείται υπερβολικό πλεόνασμα, να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων. Για αυτό δινόταν πληρωμή εκ των υστέρων με το κοινωνικό μέρισμα, που βεβαίως ήταν θετικό, αλλά συγχρόνως δεν είναι η άριστη αντιμετώπιση της οικονομικής πολιτικής. Η διαφορά είναι σήμερα ότι αυτά τα μέτρα τα κάνουμε εκ των προτέρων, γιατί έχουμε δημιουργήσει τον χώρο».
Επεσήμανε δε, ότι όλα είναι κυρίως θέμα αξιοπιστίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα της υπεραπόδοσης στα δημοσιονομικά «δεν το σχεδιάσαμε και δεν το είχαμε στόχο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο. Το μόνο θετικό σε αυτή την υπεραπόδοση είναι ότι δημιουργήσαμε την αξιοπιστία. Αυτό που αναγγέλθηκε σήμερα, είναι στρατηγική που βασίζεται σε αυτήν την αξιοπιστία. Η ΝΔ μας λέει να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και κάποτε θα μπορέσω να μειώσω τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία, γι αυτό μπορέσαμε να παρουσιάσουμε αυτά τα έργα, έχουμε τις συμμαχίες και τα επιχειρήματα, γιατί αυτά τα έργα είναι θετικά για όλους».
«Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τ. Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για τη μεσαία τάξη και αν το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε απαντά στην κατηγορία του κ. Μητσοτάκη ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να περιμένει κάτι από αυτή την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στο επιχείρημα που τίθεται κατά της κυβέρνησης ότι εκείνη κατέστρεψε τα μεσαία στρώματα, παραπέμποντας στο «πόσα έχασαν» τα μεσαία στρώματα, όπως είπε, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ανέφερε ότι η ανάκαμψη της μεσαίας τάξης είναι μεγαλύτερη από το 2017 και 2018 λόγω των μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις πιέζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θέτοντας ρητορικά το ερώτημα γιατί διαλύθηκε σχεδόν το συντηρητικό κόμμα στην Ισπανία ή γιατί έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στη Βρετανία και γιατί τα «κίτρινα γιλέκα» είναι στους δρόμους. Επειδή, συνέχισε δίνοντας ο ίδιος την απάντηση, «η μεσαία τάξη κάτω από νεοφιλελεύθερες πολιτικές συρρικνώνεται και ζορίζεται, δεν αυξάνονται οι μισθοί τους, χάνονται θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι δεν είναι μόνο όσα ανακοινώθηκαν σήμερα που θα βοηθήσουν τα μεσαία στρώματα, αλλά μια διαφορετική σύνθετη πολιτική της κυβέρνησης. «Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα μεσαία στρώματα από τον κ. Μητσοτάκη, όπως δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από την Τ. Μέι ή τους αρχηγούς του συντηρητικού κόμματος στη Γαλλία και την Ισπανία».
Για το 2020, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «έχουμε μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα win- win. Λέμε με τα επιχειρήματα που θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς και τα κράτη- μέλη ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί είτε από τον ειδικό λογαριασμό είτε από την ανάπτυξη. Είναι προφανές σε πολλούς υπουργούς Οικονομικών στην ευρωζώνη ότι το 3,5% ήταν η δική μας συνεισφορά στην απομείωση του χρέους». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θεωρώ ότι όπως πήγαμε με τις συντάξεις και όπως θα πάμε με το αφορολόγητο, μπορούμε, όταν είναι η ώρα, με σαφή επιχειρήματα να συζητήσουμε και το θέμα των υπερπλεονασμάτων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος εξετάσουν τις δύο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του 2015- 2019 και αυτή του 2019- 2023, θα δουν ότι η χρονική καμπή ήταν το Eurogroup της Μάλτας το καλοκαίρι του 2017, όταν φάνηκε ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση. Αμέσως μετά βγήκαμε στις αγορές και ξαναβγήκαμε με 10ετές. Έγινε αναδιάρθρωση χρέους και έχουμε καθαρό διάδρομο για τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως επεσήμανε, «συναντιέμαι πολύ συχνά με τις αγορές. Δεν έχω ακούσει ποτέ ότι θα κατεβάσουμε το επιτόκιο γιατί θα βγει ο κ. Μητσοτάκης. Τα δύο βασικά τους προβλήματα είναι το θέμα των τραπεζών, που είναι πολύ ευχαριστημένες με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, και η ανάπτυξη. Καλό που γυρίσατε στην ανάπτυξη, λένε, αλλά θέλει και ένα σπρώξιμο παραπάνω. Οικονομικό επιχείρημα ενάντια σε αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει. Πρέπει να είσαι πολύ κακοπροαίρετος για να πεις ότι δεν υπάρχει οικονομική βάση σε αυτό που ανακοίνωσε. Δεν εξαντλούμε όλο το μαξιλάρι που έχουμε, υπάρχουν πηγές που ανανεώνουν το μαξιλάρι, άρα οι αγορές- θα το πω με μια επιφύλαξη γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αριστερή μου αξιοπιστία- είναι πιο κοντά στα δικά μας επιχειρήματα από ότι σε άλλα κράτη- μέλη».
Ερωτηθείς εάν απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ΦΠΑ, ο υπουργός δήλωσε «υπάρχουν κάποιοι κανόνες, ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον ΦΠΑ. Αυτά που προτείνουμε, δεν παραβιάζουν αυτό το πλαίσιο».
Απάντησε δε, και στο εάν επί ΣΥΡΙΖΑ καταστράφηκε η μεσαία τάξη, τονίζοντας πως «παντού στον δυτικό κόσμο οι μεσαίες τάξεις ζορίζονται από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Για αυτό καταποντίστηκε το δεξιό κόμμα στην Ισπανία, για αυτό έχει πρόβλημα το συντηρητικό κόμμα στην Αγγλία, για αυτό τα κίτρινα γιλέκα βγαίνουν στους δρόμους στη Γαλλία. Τα μεσαία στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη».
Αξίζει να σημειωθεί και το ευφυολόγημα με το οποίο άρχισε την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών. «Τα οικονομικά του Αλέξη βελτιώνονται πιο γρήγορα από τα ελληνικά τα δικά μου», είπε, προκαλώντας και το χαμόγελο του πρωθυπουργού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ