Τσακαλώτος: Η έξοδος στις αγορές θα φέρει μείωση της επιτήρησης

Τσακαλώτος: Η έξοδος στις αγορές θα φέρει μείωση της επιτήρησης
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνεται στην ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την οικονομία, Αθήνα Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πώς ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών την κυβερνητική άποψη για την επόμενη μέρα του Eurogroup.

Στην προοπτική για την οικονομία αλλά και στο πολιτικό νόημα της απόφασης του τελευταίου Eurogroup, εστίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κλείνοντας το απόγευμα τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Το πολιτικό διακύβευμα της απόφασης της 15ης Ιουνίου είναι ότι πλέον ανοίγει αναπότρεπτα την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να κατανοήσουν το καινούργιο, να το αναλύσουν και να θέσουν τις βάσεις για την επικράτηση του και στις δυνάμεις εκείνες που αδυνατούν να καταλάβουν το νέο και βλέπουν σε αυτό μόνο την αναπαραγωγή του παλιού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι, από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, η προοπτική είναι πως ανοίγει βραχυπρόθεσμα ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μείωση της επιτήρησης. «Νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές, όχι ένα πρόγραμμα όποτε να ‘ναι και θα δούμε πως θα γίνει, όπως κάνατε εσείς και ένα μήνα μετά ήταν πιο μεγάλο το επιτόκιο και άρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να βγεις και δεύτερη και τρίτη φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, «αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, που οι αγορές θα κατανοούν το σχέδιο σου, και αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο, για να βγούμε από το πρόγραμμα».

Διαβάστε ακόμη: Οι τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Με μια αμιγώς πολιτική ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και προέτρεψε την αντιπολίτευση να μην επενδύσει στην αποτυχία αυτού του σχεδιασμού της κυβέρνησης. «Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Το ξέρετε πως θα έρθει. Η συζήτηση πρέπει να είναι πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Πάλι θα χάσετε όπως χάσατε όταν λέγατε ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Όλα τα στοιχεία λένε πως θα έρθει αυτή η ανάπτυξη. Το λένε τα στοιχεία για τις εξαγωγές, το λένε τα στοιχεία για την αύξηση και της βιομηχανικής παραγωγής, τα στοιχεία της παραγωγής στη μεταποίηση και στις πωλήσεις. Μην επενδύετε λοιπόν σε αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως απαιτείται μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για το πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και πέρα από το πρόγραμμα. «Να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αλλά μην μας λέτε ότι εσείς θα πάτε μπροστά με τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να λέτε ποιες θα είναι αυτές. Σε ποιες μεταρρυθμίσεις δίνετε την έμφαση. Ούτε να μας λέτε ότι θέλετε να πάμε μπροστά με καλύτερες πολιτικές, χωρίς να λέτε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές. Και μην μας λέτε ότι θα διαπραγματευτείτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «φαντάζομαι δεν θα διαπραγματευτείτε με αυτά που άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που είπατε ότι θέλετε να ξεμπερδέψετε μια και καλή με το Υπερταμείο. Αν νομίζετε ότι θα πάτε στο Eurogroup και ότι θα τους πείτε, να μια συμφωνία: εσείς να μας δώσετε 1% πλεόνασμα και εμείς να ξεμπερδέψουμε με το Υπερταμείο, νομίζω αν αυτή είναι στρατηγική σας, θα τα βρείτε πολύ σκούρα τα πράγματα».

«Δίνω μια συμβουλή για όλους τους πολιτικούς, είτε είναι υπουργοί, είτε είναι στην Τοπική τους Οργάνωση είτε στην κοινωνία. Συνήθως είναι ευάλωτοι σε ένα πράγμα. Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο, νομίζουν ότι είναι απλώς η αναπαραγωγή του παλιού και δεν μπορούν να προβλέψουν και να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν το καινούργιο. Είναι δηλαδή μια φυσική προδιάθεση, το έχουν όλοι. Δεν το έχετε μόνο εσείς. Το κάνουμε και εμείς, και δυσκολευόμαστε να βρούμε ποιο είναι το καινούργιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «έχει τεράστια σημασία να δούμε ποιο είναι το καινούργιο και να έχουμε τους μηχανισμούς να καταλάβουμε το καινούργιο».

Διαβάστε ακόμη: Aλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο μετά το 2018

«Για να το αναλύσεις όμως αυτό το καινούργιο και να πας μπροστά, δεν μπορεί να το κάνεις με αυτό που ακούω από τον κ. Λεβέντη ή την κ. Γεννηματά, με μια οικουμενική ή τεχνοκρατική κυβέρνηση. Γιατί για να καταλάβεις αυτό το καινούργιο, πρέπει να κατανοήσεις ότι εδώ γίνεται μια αντιπαράθεση αξιών, προταγμάτων, στρατηγικών, πολιτικών. Αυτό είναι που βλέπουμε μπροστά μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κάνετε το λάθος να τον υποτιμάτε. Ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει και ποτέ δεν θα γίνει κυβέρνηση, διότι δεν μπορούσε να αναλύσει ποιο είναι το καινούργιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις είναι το καινούργιο, και είναι το καινούργιο σε δύο τομείς. Ο ένας τομέας είναι στις επενδύσεις. Μην εμμένετε στην ρητορεία σας. Κοιτάξτε τι γίνεται και πως λειτουργούν τα ΕΣΠΑ, πως δημιουργούμε νέα εργαλεία χρηματοδότησης, πως ενσωματώνουμε σε αυτά την κοινωνική οικονομία, πως μαθαίνουμε από πράγματα που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομία, πως μπορείς να δημιουργήσεις τους σπόρους για να γίνουν θαύματα στην πραγματική οικονομία», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε και στο θέμα του Υπερταμείου: «Ασκείτε κριτική για το υπερταμείο αλλά δεν κατανοείτε ότι αντιστρέψαμε έναν συμβιβασμό και τώρα έχουμε μια δυνατότητα σημαντική για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και για την ενσωμάτωση της περιφερειακής και κλαδικής πολιτικής. Δεν το καταλαβαίνετε γιατί δεν βλέπετε το καινούργιο».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή, όχι άλλα σκοτεινά χρόνια

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και ονομαστική αναφορά στους Νίκο Φίλη και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. «Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν σε υπουργικό συμβούλιο που ήταν και ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Γαβρόγλου. Πάλι θα χάσετε νομίζοντας ότι αυτοί οι δύο υπουργοί ήθελαν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί οι δύο υπουργοί, είναι εντός της συζήτησης για την παιδεία, όχι μόνο για την πανεπιστημιακή. Παντού γίνεται μια συζήτηση για την Παιδεία και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν με την κυρία Διαμαντοπούλου. Παντού ανησυχούν- πανεπιστημιακοί και κοινωνία- ότι παραέχει μπει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην έρευνα, παντού ασχολείται ο κόσμος με το γεγονός ότι φτωχοί φοιτητές δεν μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια. Η παιδεία δεν είναι μόνο για την ανάπτυξη όμως, δεν είναι μόνο για να πηγαίνουν καλύτερα οι επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να δούμε με ποιες κοινωνικές ομάδες μπορούμε να οργανώσουμε μια καλύτερη παιδεία, μια καλύτερη ανάπτυξη που να υπηρετεί τον κόσμο καλύτερα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε και την αντιπαράθεση για τη Χρυσή Αυγή. «Οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Και όταν σκοτώνεις μετανάστες δεν σημαίνει ότι δεν είσαι με την τρομοκρατία. Γιατί αυτό κάνει η Χρυσή Αυγή. Σκοτώνει μετανάστες που είναι άνθρωποι, και δεν μπορεί να λες ότι σκοτώνουν μόνο τον Φύσσα, όσο τραγικό και ήταν αυτό. Είναι μια βάρβαρη οργάνωση και ο κ. Μητσοτάκης στο Politico τους αθώωσε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.