Τσακαλώτος: Είμαστε σε καλό δρόμο- Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς
- 04/11/2017, 11:03
- SHARE
Επιδιώκουμε έξοδο με πιο ισχυρή οικονομία, μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει και βάθος και εύρος, θα βασίζεται σε αναπτυξιακό μοντέλο, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Διαδοχικές συναντήσεις με φορείς είχε στην Πρέβεζα, o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε πριν από λίγες ημέρες στα Ιωάννινα, ενώ αυτή την ώρα είναι ομιλητές σε εκδήλωση για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Σε συνέντευξη Τύπου λίγο νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως στόχος είναι η διαπραγμάτευση και η έξοδος από το μνημόνιο, ενώ επισήμανε πως έχει αλλάξει το κλίμα αρκετά τους τελευταίους 6 μήνες. «Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου. Το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες που πέφτουν οι τιμές των ομολόγων μας και αυξάνεται η ζήτηση τους. Έχει αλλάξει το κλίμα από τους Θεσμούς, από τους επενδυτές και νομίζω πως αυτό θα επηρεάσει σιγά-σιγά και την πραγματική οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί προφανές «πως σε μία περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, που πολλοί δεν ξέρουν το αύριο, δεν ήταν εύκολο να γίνουν επενδύσεις ή να πάρουν πρωτοβουλίες». Υπογράμμισε ωστόσο, πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για σοβαρές συζητήσεις καθώς αλλάζει το κλίμα και πρόσθεσε: «Και αυτό θα δώσει ώθηση στο ολοκληρωμένο μας σχέδιο, που δεν είναι απλά να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά μια έξοδο με πιο ισχυρή οικονομία, μία αναπτυξιακή πολιτική που έχει και βάθος και εύρος, που βασίζεται σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο».
Σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οποίος αποκάλεσε «κυνικούς» στην ομιλία του τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη, επειδή «και οι δύο είπαμε στη συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι όντως έχουμε ζορίσει τη μεσαία τάξη»- όπως είπε – και συνέχισε: «Το έχουμε κάνει αυτό, γιατί είχαμε μία απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και πήρε καιρό να βρούμε χρήματα από τη φοροδιαφυγή. Η κυνικότητα ήταν για 40 χρόνια να μην κάνεις τίποτα για την φοροδιαφυγή. Δεν είναι γιατί δύο χρόνια καθυστερήσαμε να έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα. Ξέρουμε ότι έχουμε ζορίσει έναν κόσμο, δεν είναι όλοι που έχουμε ζορίσει, υπάρχουν πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ίσως η πλειοψηφία από πέρυσι… Μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 3,5 δισ. ευρώ μειώσεις φόρων για τα επόμενα 5 χρόνια και νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε πως καθώς έρχεται η ανάπτυξη θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και αυτά τα στρώματα όλο και περισσότερο».
Στην ίδια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η σταθεροποίηση η οποία έχει πλέον επέλθει και είναι εμφανής σε όλους, καθώς και η αλλαγή του κλίματος, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ανοίξει με πιο ρεαλιστικούς και ουσιαστικούς όρους από ποτέ κατά τα τελευταία 7-8 χρόνια της κρίσης, τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, τόνισε πως η επόμενη ημέρα θα πρέπει να βασίζεται στην παραδοχή ότι «αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μια δημοσιονομική κρίση η οποία ενέσκυψε τα τελευταία 7-8 χρόνια, αλλά και μια πολύ σοβαρή κρίση παραγωγικού μοντέλου».
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη διπλή κρίση, επισήμανε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας και αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται τα περιφερειακά συνέδρια, «τα οποία θα συνεχιστούν στο σύνολο της χώρας, ώστε να υπάρχει συζήτηση με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς την αυτοδιοίκηση, για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας». «Επιστροφή του παραγωγικού μοντέλου που υπήρχε πριν από το 2009 δεν θέλουμε, ούτε μπορεί να υπάρξει γι΄αυτό η συζήτηση για την ανάπτυξη, το παραγωγικό μοντέλο, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα περιφερειακά συνέδρια που οργανώνουμε, αποτελούνε εφαλτήριο γι’ αυτή τη συζήτηση. Στόχος είναι να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να δούμε ποιες είναι οι προτάσεις και να δούμε πώς αυτές συνομιλούν με τις δικές μας αναπτυξιακές προτεραιότητες» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.