Τσακαλώτος: Ρύθμιση των capital controls από την επόμενη εβδομάδα
- 05/07/2016, 09:50
- SHARE
Θα εξαιρείται το «νέο χρήμα» από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση στα capital controls την επόμενη εβδομάδα και όσοι φέρουν νέα χρήματα θα μπορούν να τα βγάλουν», υποστηρίζοντας πως τα capital controls δεν είναι αυστηρά.
Μεταξύ άλων, σημείωσε πως «κάθε μήνα θα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους», προσθέτοντας πως πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς. Όσον αφορά το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η κανονικότητα, ο ίδιος ανέφερε πως «όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση» θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης.
Εκτός αυτού, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε μία καμπύλη μάθησης, αναφορικά με το ποιοι είναι οι κανόνες και υποστήριξε ότι μάθαμε γρήγορα.
Για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε και πως πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας για να δημιουργηθεί η απαραίτητη σταθερότητα».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το χρέος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι έγινε βήμα για το χρέος, ενώ έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη των θεσμών λόγω των διαφορών τους, ενώ επισήμανε ότι είναι πιο δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη ανάλογου προβλήματος και στη νέα αξιολόγηση.
Από την άλλη, σχολίασε το ρόλο του ΔΝΤ συνολικά, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκά προβλήματα θα έπρεπε να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση και πρόσθεσε ότι σαν Ευρωπαίος θα ήθελα να έχω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σαν το ΔΝΤ της Ευρώπης, αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.
Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι τιμές των τραπεζών έπεσαν όταν οι θεσμοί υποστήριζαν ότι χρειάζονται 20 δισ. ευρώ και ότι εμείς θα χρειαστούμε μόνο 5 δισ. ευρώ.
Για τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ένας νόμος που είναι πολύ αυστηρός» και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους. Ωστόσο, προσέθεσε πως «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί έχουν την στρατηγική να μην υπάρχουν Έλληνες», αλλά «πληρώνουμε μία στρατηγική κατά την οποία οι τραπεζίτες είχαν πολύ καλές σχέσεις με την κακή έννοια με τον ιδιωτικό τομέα, συνέχιζαν να δανείζουν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα»
Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου που θα εκλέξει το πρώτο διοικητικό σύμβουλο, καθώς και ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης ακόμη το ποιες εταιρείες θα ενταχθούν σε αυτό. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι θα είναι πιο εύκολο μέσω του Ταμείου να γίνει αναδιάρθρωση εταιρειών από ότι από τα ίδια τα υπουργεία και ανέφερε ως παράδειγμα υποψήφιας προς ένταξη τη ΔΕΗ.
Σχετικά με το κατά πόσο είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί στο τέλος και μετά από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σχολιάζοντας το περσινό δημοψήφισμα, ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε στο ότι «είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την Ευρώπη και αυτό φαίνεται τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Η σύγκρουση, καθώς αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή».