Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν ζητά τέταρτο μνημόνιο
- 19/10/2016, 19:32
- SHARE
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το Ταμείο δεν θέτει θέμα νέου προγράμματος για τη συμμετοχή του.
«Δεν είναι καθόλου προφανές ότι το ΔΝΤ επιθυμεί και άλλο πρόγραμμα πλέον του υφιστάμενου», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι δεν προκύπτει τίποτα τέτοιο από τις συζητήσεις που έχει ο ίδιος με το ΔΝΤ.
Κατά την ομιλία του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2017, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αφήγημα success story. Το αφήγημά μας είναι, πως μπορούμε να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, αλλά κυρίαρχα, πως αυτή θα ενσωματώνει εμπράκτως τις κοινωνικές δυνάμεις που η κυρίαρχη ελίτ έχει απεμπολίσει».
«Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια ηγεμονική στρατηγική που έχει αναπτυξιακό όραμα, με πρώτη μέριμνα τον κόσμο της εργασίας και ως προς τις δαπάνες και τις μειώσεις της φορολογίας και τις εργασιακές σχέσεις. Οι παρεμβάσεις μας όλες είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας την αντιπολίτευση, και ιδίως την ΝΔ, να δώσει μια καθαρή απάντηση, αν σε αυτό συμβαδίζει με την κυβέρνηση, ή αν συμφωνεί με το ΔΝΤ για περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. «Αν δεν έχετε λύση σε αυτό, να ξέρετε ότι θα αποτύχετε», είπε ο υπουργός προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται, είναι αυτά να αντισταθμιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τις εκτιμήσεις του, ότι μια ελάφρυνση του χρέους (που την ζητά το ΔΝΤ), θα συνοδευόταν από τέταρτο μνημόνιο, και παρατήρησε πως δεν είναι καθόλου προφανές από τις συζητήσεις του με το ΔΝΤ ότι επιθυμεί και άλλο πρόγραμμα πλέον του υφιστάμενου.
«Όντως θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση – οι επενδυτές το θέτουν ως πολύ σημαντικό στοιχείο – κι αυτό θα επιταχύνει την μείωση των capital control» εξήγησε ο υπουργός, και πρόσθεσε πως μπορεί να υποστηρίξει επίσης την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%.
«Δεν μιλάω για “success story” διότι το πρόβλημα δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά το πόσο βιώσιμη είναι αυτή η ανάπτυξη» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προσέθεσε πως «υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε να πιστεύουμε ότι το 2017 και το 2018 θα έχουμε όντως θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αλλά εξήγησε πως «χρειαζόμαστε πολύ πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό μας μοντέλο για να μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι αυτοί οι ρυθμοί θα είναι βιώσιμοι».
Αναφορικά με το χρέος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η συζήτηση συνεχίζεται – και υπογράμμισε πως «πάρα πολλοί παίχτες δουλεύουν για αυτή τη λύση κι όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην υπάρχει λύση».
Συμπλήρωσε ότι «θα είναι μετά αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε τόσο καλά» κι αυτό «κανένας δεν το θέλει, ούτε αυτοί που λένε ότι είναι δύσκολο να δώσουμε κάτι για το χρέος τώρα».
«Θα δούμε πως θα πάει αυτή η συζήτηση, αλλά θα έχουμε κάθε λόγο να το παλέψουμε. Κι αυτό θα αποτελέσει αντιστάθμιση κι ένα ρίσκο προς το καλύτερο» ανέφερε συμπερασματικά.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το «κλίμα αλλάζει γενικά», και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην ΝΔ, ότι οι προβλέψεις ότι δεν θα τελειώσει η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση, «δεν βγαίνουν, κάτι που το ακούνε οι αγορές».
Χουλιαράκης: Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν βγαίνει αν δεν κοπούν συντάξεις
Το κόστος του εναλλακτικού μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής που προτείνει η ΝΔ, και που στηρίζεται στην ισόποση μείωση των φόρων και των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου φθάνει τα 4 δισ. ευρώ, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κι επισημαίνει ότι είτε θα «λεηλατήσει» τις κοινωνικές δαπάνες, είτε θα κόψει συντάξεις, ή θα αφήσει «μαύρη τρύπα».
Όπως ανέφερε αναλυτικά κατά την τοποθέτησή του, επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η ΝΔ προτείνει:
– την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, κάτι που θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ,
– την μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29%, ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό, στο 24% και σε δεύτερο χρόνο στο 20%, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ,
– την μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%, κόστος 140 εκατ. ευρώ,
– την μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. από 24% στο 22% και από 13% στο 11%, κόστος 1,1 δις ευρώ,
– την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, με εκτιμώμενο κόστος 830 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη, το ποσό αυτό φθάνει τα 4 δισ. ευρώ κι όπως ανέφερε ο υπουργός, την επισκόπηση δαπανών που θέλει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, την έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση, έχοντας εντοπίσει την δεξαμενή, από την οποία κανείς θα μπορούσε να αντλήσει εξοικονόμηση για να προχωρήσει είτε σε ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, είτε μείωση των φόρων.
«Αν δεν θέλει κάποιος να πάει στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, δηλαδή φάρμακα, αναλώσιμα υλικά στα νοσοκομεία, καύσιμα, θέρμανση στα σχολεία, υλικό στα σχολεία, μισθούς και συντάξεις, η δεξαμενή, από την οποία θα μπορούσε κανείς να αντλήσει εξοικονόμηση, είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά και αποφάνθηκε ότι η ΝΔ, λοιπόν, λέει ότι θα κόψει το 66%, δηλαδή τα δύο τρίτα της εκατό από το σύνολο των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών.
«Είναι απολύτως αναξιόπιστο και δεν μπορεί να γίνει και γι’ αυτό θα υποχρεωθεί είτε να λεηλατήσει το κοινωνικό κράτος, είτε να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Το χειρότερο, όμως, είναι να πάρει το ρίσκο να αφήσει τη χώρα με μια μεγάλη τρύπα στα δημόσια οικονομικά, αντίστοιχη με τις τρύπες – που είχε συνηθίσει να αφήνει τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2010 και να ρίχνει τη χώρα στην κρίση που την έχει δείξει τώρα», ανέφερε συμπερασματικά ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Επιπροσθέτως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η Ν.Δ., λίγο πολύ, προσπαθεί να κάνει μερικές από τις ιδέες που εμείς εφαρμόζουμε ήδη. «Δηλαδή επισκόπηση πρωτογενών δαπανών, που το κάνουμε ήδη, μείωση στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που το διεκδικούμε από τότε που ήμασταν στην αντιπολίτευση όταν τα δικά τους πλεονάσματα ήταν στο 4,5%» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι «δεν ξέρει την σειρά».
«Τα βάζει σε λάθος σειρά και βάζοντας τα σε λάθος σειρά, φέρνοντας πρώτα την μείωση της φορολογίας και μάλιστα, τόσο μεγάλη μείωση της φορολογίας, ρίχνει την χώρα σε περιπέτεια ή ρίχνει την οικονομία σε μια νέα ύφεση με μεγάλη κοινωνική ανισότητα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» κατέληξε ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Παίρνοντας τον λόγο ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι οι προτάσεις του κόμματός του, για την μείωση των φόρων και των δαπανών, είναι σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση έχουμε μια ισόποση μείωση φόρων και δαπανών 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ τη διετία.
Προσέθεσε δε, ότι τα υπόλοιπα που είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και το ότι ανεβάζει το κόστος στα 4,5 δισ. ευρώ, έχει να κάνει την διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, για να δημιουργηθεί παραπάνω χώρος. «Αυτό το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη. Δεν καταλαβαίνω σε ποια χώρα ζείτε. Δεν το έχετε ακούσει; Γιατί εκπλήσσεστε;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, και κατέληξε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, που ήταν σε μνημόνιο.