Τσακλόγλου: Στα μέσα του 2026 θα επανεξεταστούν τα όρια συνταξιοδότησης

Τσακλόγλου: Στα μέσα του 2026 θα επανεξεταστούν τα όρια συνταξιοδότησης
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου συμμετέχει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην Τεχνόπολη, Αθήνα, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία γιατί αυτό ενδιαφέρει για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Για τα όρια συνταξιοδότησης, το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, την προσωπική διαφορά αλλά και τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις μίλησε την Κυριακή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Όρια συνταξιοδότησης

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

«Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική αλλαγή, αυτό που λέει η νομοθεσία μας είναι ότι εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία γιατί αυτό ενδιαφέρει για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Αυτός ο έλεγχος έγινε και μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα τέλη του 2026 θα ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις τις οποίες μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ο υφυπουργός εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την απασχόληση συνταξιούχων, που τους δίνει την δυνατότητα να εργαστούν λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξη τους και εφαρμόζοντας ένα μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μισθού ενώ όσον αφορά τις κρατήσεις σημείωσε ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τις κρατήσεις που έχει κανονικά ένας εργαζόμενος που δεν είναι συνταξιούχος. Μιλώντας για την επιτυχία του μέτρου ο Υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πάνω από 82.000 συνταξιούχους που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, νούμερο που είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε μία περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί, της τάξης του 30% και αυτό μάλιστα συνέβαινε και ακόμα και αν κάποιος ήθελε να εργαστεί ακόμα και για λίγες ώρες. Αυτό που έχουμε αλλάξει τώρα είναι το ότι έχουμε βάλει έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ χαμηλού ύψους 10% των επιπρόσθετων αποδοχών τις οποίες θα έχει ο εργαζόμενος συνταξιούχος»

Προσωπική διαφορά

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για προσωπική διαφορά αναφέροντας πως το κόστος για την κατάργηση του μέτρου είναι μεγάλο όμως, σε κάθε περίπτωση πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά.

Για την καθυστέρηση των επικουρικών συντάξεων

Ο e-ΕΦΚΑ τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώθηκε κυρίως στις κύριες συντάξεις με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2019, να έχουν σήμερα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 20.000 με μέσο χρόνο απονομής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ως προς το θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, πρόσφατα ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία επέφερε εξίσωση των όρων παροχής επικουρικής σύνταξης σε άτομα τα οποία συνταξιοδοτούνται από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεμπλοκάροντας αυτόματα πάνω από 10.000 συντάξεις, με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ να κάνουν λόγο για 26.000 εκκρεμείς επικουρικές σήμερα όταν ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο νούμερο ήταν πάνω από 50.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: