Τσικνοπέμπτη: Πώς προέκυψε και τι συμβολίζει
- 07/03/2024, 10:51
- SHARE
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια παραδοσιακή γιορτή που γιορτάζεται στην Ελλάδα και συνδέεται στενά με την περίοδο της Αποκριάς.
Η λέξη “Τσικνοπέμπτη” προέρχεται από την τουρκική φράση “şıkın pazarı“, που σημαίνει “το χοντρό παζάρι”, και αναφέρεται σε μια μέρα όπου οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την κρέατος πριν από την αγωνία της Νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Συνήθως, η Τσικνοπέμπτη είναι μια μέρα που γιορτάζεται με πλούσιο φαγητό, ειδικά με κρέας και κάθε είδους νόστιμα εδέσματα ψησταριάς.
Οι άνθρωποι συνήθως συγκεντρώνονται σε ταβέρνες, εστιατόρια ή στο σπίτι για να απολαύσουν το φαγητό και την κοινωνική τους ένωση. Επίσης, είναι συνηθισμένο να διοργανώνονται παραδοσιακοί χοροί και εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές.
Εκτός από το φαγητό και τη διασκέδαση, η Τσικνοπέμπτη συνήθως σηματοδοτείται με πυροτεχνήματα και γενικά, εορταστική ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Τσικνοπέμπτη δεν έχει σταθερή ημερομηνία, καθώς εξαρτάται από την ημερομηνία της Καθαράς Δευτέρας που καθορίζει την ημερομηνία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Τσικνοπέμπτη: Παραδόσεις και εκδηλώσεις
Οι παραδόσεις και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά την Τσικνοπέμπτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοπική παράδοση και τις τοπικές συνήθειες.
Στην πρωτεύουσα, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται… έντονα. Πολλά εστιατόρια και ταβέρνες διοργανώνουν ειδικά γεύματα με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Επίσης, σε διάφορες περιοχές της πόλης, οι κάτοικοι οργανώνουν μεγάλες ψησταριές σε πλατείες και πάρκα, όπου ο κόσμος μπορεί να απολαύσει φαγητό, ποτό και καλή παρέα.
Και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι κάτοικοι συνήθως συγκεντρώνονται σε πλατείες και περιοχές όπου οργανώνονται μεγάλες ψησταριές με πολλές προσφορές σε κρέας και εδέσματα, συνοδευόμενες από ζωντανή μουσική και χορό.
Στην Κρήτη, η Τσικνοπέμπτη είναι επίσης μια μεγάλη γιορτή. Σε πολλά χωριά και πόλεις, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται σε πλατείες και παραλίες για να απολαύσουν το φαγητό και τη διασκέδαση. Επίσης, σε μερικά μέρη, οργανώνονται παραδοσιακοί χοροί και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στην Κέρκυρα γίνονται τα λεγόμενα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσια». Η λέξη Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό. Πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» τής Κέρκυρας.
Στην Πάτρα, έχουμε το έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα, σύμφωνα με την παράδοση, πιστεύει πως ο ναύαρχος Ουίλσον έρχεται να την παντρευτεί και τον περιμένει μάταια σαν την τρελή στο λιμάνι. Έτσι, την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί ντύνουν κάποιον νύφη, ή βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του.
Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.