«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Για 3o συνεχόμενο μήνα

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Για 3o συνεχόμενο μήνα
People walk past a screen showing the IBEX 35 stock market index of Spain's principal stock exchange outside the Bank of Spain (Banco de Espana) in Madrid on June 7, 2019. - Spain's central bank raised its growth forecast for the eurozone's fourth-largest economy to 2.4 percent in 2019 from 2.2 previously. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP) Photo: AFP
Η Eurostat θα ανακοινώσει την προκαταρκτική της εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Μάιο αύριο.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι 3,4% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,7%. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδο, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία (INE).

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,6% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% από 2,9% τον Απρίλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η επιτάχυνση των τιμών στην Ισπανία έρχεται να προστεθεί σε εκείνες της Γερμανίας, όπου ο πληθωρισμός επίσης ανέβασε ρυθμούς αυτόν τον μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τετάρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι τα εμπόδια στο δρόμο παραμένουν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εργάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε σταθερά χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται πως η Eurostat θα ανακοινώσει την προκαταρκτική της εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Μάιο αύριο, Παρασκευή 31 Μαΐου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη (6 Ιουνίου) συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: