Τσίπρας: Ακόμη και χωρίς δόση, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί
- 12/03/2015, 20:16
- SHARE
Για κλίμα «αμοιβαίας καχυποψίας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ.
«Εάν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, για το εάν έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές για το πότε θα εκταμιεύσουν την επόμενη χρηματική δόση προς την Ελλάδα.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Μια από τις ελλείψεις της απόφασης του Φεβρουαρίου ήταν ότι δεν υπήρχε αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης.
Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, προχωράμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας και θεωρούμε ότι και οι εταίροι μας θα πρέπει να είναι έντιμοι απέναντι στην Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμα και εάν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όμως, εάν δεν υπάρξει, αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια μιας συμφωνίας, υπάρχει κάποιος που την υλοποιεί και κάποιος που θέλει να τη δυναμιτίσει. Το πρόβλημα επομένως είναι ο σκεπτικισμός που δημιουργείται σε μας και σε όλον τον κόσμο, ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει αποτελεσματικά και εποικοδομητικά» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε συνάντηση η Ελλάδα θέτει το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης των συμφωνηθέντων».
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε στη συνέχεια την ύπαρξη μιας «αμοιβαίας καχυποψίας» πράγμα που υποχρεώνει την Ελλάδα να «οικοδομήσει γέφυρες εμπιστοσύνης» θέμα για το οποίο ελπίζει ο πρωθυπουργός, ότι θα συμβάλλει η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
Σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχει κάποια σχέση με το παλαιό και νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εάν οι νέες μπορούν να θεωρηθούν ως «εναλλακτικές» με αυτές που είχε προτείνει το ΔΝΤ, ο κ. Γκουρία απάντησε:
«Αυτό που εγώ έχω να πω είναι ότι εδώ, κανείς δεν αντικαθιστά κανέναν, ο καθένας κάνει κάτι δικό του.
Εμείς αυτό που κάνουμε σήμερα είναι, ότι απαντάμε στο αίτημα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα. Δηλαδή πως μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να διαθέσουμε τον ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία άλλωστε είναι ιδρυτικό μέλος. Πως να εργασθούμε για την Ελλάδα, στηρίζοντας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της» τόνισε.
Ο ΓΓ του ΟΟΣΑ υπενθύμισε στη συνέχεια ότι πρόκειται για το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ολίγων εβδομάδων και ότι οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε ο κ. Γκουρία στέλνουμε σήμερα πολύ ισχυρά μηνύματα: Λέμε, υπάρχει αύριο για την Ελλάδα, υπάρχει ένα μέλλον και γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες. Αυτό είναι για μας μια πρόκληση» κατέληξε.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε, γιατί τις θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και κανείς δεν μας υποχρεώνει. Απλά ζητάμε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία ενός διεθνούς Οργανισμού παγκόσμιου κύρους».
Δηλώνοντας στη συνέχεια ότι δεν είναι τόπος και ώρα για να ασκήσει κριτική στο παλαιό πρόγραμμα ήτοι το Μνημόνιο και θέλοντας να είναι «δίκαιος και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σ΄ένα βασικό χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της τρόικας.
«Τα 4 χρόνια που πέρασαν» εξήγησε, «είδαμε πολλές φορές εκβιασμούς ότι εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί, εάν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν είδαμε όμως ποτέ κάποιον αντίστοιχο εκβιασμό π.χ για μεταρρυθμίσεις δομικές στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, ή ότι εάν δεν καταργηθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια με νόμο, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Ή ακόμα κάτι για την κατάργηση των τριγωνικών συναλλαγών που δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης φοροδιαφυγής.
Επομένως, η βασική διαφορά των προηγούμενων προγραμμάτων με τις μεταρρυθμίσεις που εμείς τώρα θέλουμε να κάνουμε, είναι ότι στόχος των προηγούμενων ήταν η εσωτερική υποτίμηση και όχι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ούτε οι μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι αρκετά με τη λιτότητα, έληξε ο χρόνος λιτότητας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.