Τσίπρας: Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες

Τσίπρας: Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες
Ï ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò áðåõèýíåôáé óôï êïéíü ôçò 26çò åôÞóéáò óõíåäñßáóçò ôïõ Åëëçíï- Áìåñéêáíéêïý Åðéìåëçôçñßïõ, ÁèÞíá Ôñßôç 1 Äåêåìâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

«Ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση τη συμφωνίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του «Grexit», το 2016 θα πρέπει να είναι η χρονιά αφετηρίας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπoυργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός σε μια τοποθέτηση εφ’ όλης της ύλης επί των μείζονων ζητημάτων, μίλησε για το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια και αναφέρθηκε εκτενώς σε καθεμιά από τις τρεις στρατηγικές επιλογές που προσδιορίζουν το βάθος και τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας: Την αναδιάρθρωση του χρέους, την αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και τις επενδύσεις.

Τόνισε ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση τη συμφωνίας. Υπογράμμισε ότι θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας, για να τονίσει ότι «η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει», ο σεβασμός του λαού να γυρίσει σελίδα ο τόπος.
Ακόμα είπε ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί, κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν από τους οικονομικούς δείκτες, προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι ο δείκτης «ψυχολογία», για να σημειώσει ότι αν σε κάτι κάνει κακό η κινδυνολογία και των κομμάτων και «αυτή η ενορχηστρωμένη επίθεση των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες στη κυβέρνηση, είναι ότι τσακίζουν τη ψυχολογία του κόσμου, φορτώνοντάς τον με υπερβολές και καταστροφολογία». «Φτάνει τόση καταστροφή», τόνισε.

«Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και πως αντίθετα υπάρχει επιτάχυνση.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία, ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση πέτυχε στην οικονομία επιδόσεις που διαψεύδουν όσους προέτρεξαν να μιλήσουν καταστροφή. «Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, που το καλοκαίρι προέβλεπαν ύφεση, ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό», και όσους μέχρι πριν από λίγες ημέρες προέβλεπαν κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, είπε, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση, περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειοληπτών.

Χαρακτήρισε απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας, το ότι οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίου θα γίνει σύντομα, «ελπίζουμε το πρώτο εξάμηνο του 2016».

Προϋπολογισμός

Είπε ότι εντός του μήνα θα ψηφιστεί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δεσμεύσεων. Επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ., και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά 300 εκατ.

«Παρά το γεγονός ότι είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός σε πλαίσιο δημοσιονομικής στενότητας», τόνισε, «εντούτοις για πρώτη φορά έχει το στοιχείο της αναδιανομής υπέρ των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων». Πρόσθεσε πως «έτσι, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης για τη χρονιά που έρχεται», εντός του δεύτερου μισού της οποίας θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μια χρονιά, όπως τόνισε, που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αντιστάθμιση των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, την αναχαίτιση της ανεργίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Α) Το χρέος

«Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας και η ομαλή εξυπηρεσιμότητα του χρέους είναι το αναγκαίο σήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Γι’ αυτό, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, στόχος της κυβέρνησης είναι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, κρατώντας παράλληλα σταθερές τις γραμμές άμυνας για την προστασία των αδυνάτων, όπως είναι οι συνταξιούχοι.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο και θα ήταν ακόμα ευκολότερο αν υπήρχε και η πάνδημη συμφωνία όλου του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εκτός όμως από το πολιτικό σύστημα, υπάρχει και η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, όπως τόνισε, ταυτίζεται απολύτως με τον παραπάνω εθνικό στρατηγικό στόχο που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Β) Αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, επικεντρώνοντας στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της επεξεργασίας νομοθετημάτων για τη διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, την ενοποίηση και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διαφθορά. Την επιτάχυνση του ελέγχου στις ποικιλώνυμες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, προσθέτοντας ότι με πρωτόγνωρα ταχύρρυθμες διαδικασίες παρελήφθη από τις φορολογικές αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και παραδόθηκε για έλεγχο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η λίστα με τους 10.588 Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού. Ακόμα αναφέρθηκε στη νομοθέτηση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και των τηλεοπτικών αδειών.

Είπε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί, μεταξύ άλλων:

-Νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική λογοδοσία,

-Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με αυξημένα προσόντα.

-Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων, από τον προϊστάμενο Τμήματος ως και τον γενικό διευθυντή, με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια

-Τη θέσπιση νέου συστήματος εσωτερικής κινητικότητας με την ταυτόχρονη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες

-Την απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τις προβλεπόμενες αποσπάσεις και μετατάξεις

Την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την ανάθεση σε αυτό επιτελικού ρόλου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων με την παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος

«Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι η μεταρρύθμιση που οφείλουμε εμείς οι ίδιοι στις επόμενες γενιές. Και αυτό ανεξάρτητα από εξωτερικές δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο ασφαλιστικό και προσπαθεί να διαχειριστεί με κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη την χρεοκοπία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες διεύρυνσης της χρηματοδοτικής βάσης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε το νέο ασφαλιστικό σύστημα να είναι πραγματικά βιώσιμο, να μην έχει ως πυρήνα του τις χαμηλές και μειούμενες συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί το 2016 φορολογικό σύστημα απλό, διαφανές, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, φιλικό προς τον πολίτη και τον επενδυτή.

Γ) Επενδύσεις- Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης την άνοιξη

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης που θα καταγραφεί στο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το οποίο θα παρουσιάσει την προσεχή άνοιξη, θα είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση της προηγούμενης επταετίας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επετεύχθη η βελτίωση του πλαισίου για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τον επανασχεδιασμό των αντίστοιχων προγραμμάτων και πως σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζονται οι βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο Σχέδιο Γιούνκερ. Παράλληλα, εντός του 2016, θα λειτουργήσει το νέο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.

«Το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό»

«Είναι κοινά παραδεκτό, πλέον, ότι το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό», είπε ο κ. Τσίπρας, για να παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διορθωτικές προσπάθειες – αν και ατελείς και αποσπασματικές και πως πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και σε διαφορετική κατεύθυνση.

«Η αμοιβαιοποίηση της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, η επέκταση του ρόλου της ΕΚΤ ως δανειστή ύστατης καταφυγής και η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο παρελθόν» και που «έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να υιοθετηθούν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες», είπε, μεταξύ άλλων.