Τσίπρας για Γιούνκερ: Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας
- 21/06/2016, 12:46
- SHARE
«Ο πρόεδρος της Κομισιόν έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Θέλω να καλωσορίσω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας και σταθερό υποστηρικτή της ευρωπαϊκής ιδέας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. « Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν », είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.
«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολες στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της », δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβάστε ακόμη: Γιούνκερ: Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας στο θέμα των μεταρρυθμίσεων
Γιούνκερ: «Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο»
«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες από ό,τι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη», ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι δύο τους συναντήθηκαν συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουν τις γωνίες. «Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι ακόμη ικανοποιητική», είπε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμιζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και απελευθερώνονται κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα. «Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλλει στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».
Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε στο σημείο αυτό, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουν για τους νέους που αποτελούν την ελπίδα «για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό». «Και εξ ορισμού και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή περίοδο η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο καλά οργανωμένο», είπε ο κ. Γιούνκερ και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον βαθύτατο θαυμασμό του για το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού ιδίως του πιο ευπαθούς στρώματος της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, διότι όλα έχουν διευθετηθεί», είπε και ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση. «Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει κάθε Έλληνας», ανέφερε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες. «Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τσίπρας: «Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη»
Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι’ αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.