Τσίπρας: Η διαδικασία για την απομείωση του χρέους έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνεται
- 12/12/2015, 09:15
- SHARE
Στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Στα πρώτα μηνύματα που δείχνουν ότι η διαδικασία για την απομείωση του χρέους έχει ξεκινήσει ήδη να οργανώνεται, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή.
Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που του είχε απευθύνει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει μια μεγάλη εθνική επιτυχία η έναρξη της διαδικασίας για την απομείωση του χρέους και επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο, σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας περιλαμβάνονται μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καθαρή αξία του κατά 52,5%.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την αναφορά στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, στην «Ώρα Πρωθυπουργού» στο πλαίσιο της οποίες είχε κληθεί από την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, να απαντήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα 9σέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 10 Αυγούστου το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συντάχθηκε από τον ESM και διανεμήθηκε σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν και παρουσιάζει επιλογές απομείωσης του χρέους.
«Δεν υπάρχουν μόνο τα παπαγαλάκια των ακραίων συντηρητικών κύκλων, που διαρκώς παπαγαλίζουν “έξοδος”, “grexit”, “καταστροφή”. Yπάρχουν και διαρροές που αποδεικνύουν ότι η απομείωση του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει να οργανώνεται και υπάρχουν σκέψεις σοβαρές», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος απευθύνομενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης είπε: «θα είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία αυτό για την οποία όλοι θα πρέπει να χαίρεστε και όλοι να προχωρήσουμε μαζί ώστε να βγει ο τόπος από αυτή την ομηρία».
Είχε προηγηθεί μια περισσότερο πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και αιχμηρότατες απαντήσεις στην κριτική που διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε εκείνους που πίστευαν ότι «μέσα από μια πιθανή αποτυχία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα ξαναέφερναν στο προσκήνιο το σενάριο για grexit», και εκείνους τους ακραίους κύκλους-όπως τόνισε- που «καρτερούσαν» να οδηγηθεί σε αποτυχία η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και κάποιες τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ώστε να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχο τους.
Διαβάστε επίσης: Μετωπική Τσίπρα-Μπακογιάννη στη Βουλή για τις τράπεζες