Τσίπρας: Οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον αγροτικό τομέα κρατούν 40 χρόνια
- 18/01/2017, 16:22
- SHARE
Απαντήσεις για την κυβερνητική πολιτική έδωσε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν μεγάλες ευθύνες και για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για 40 χρόνια, ακούσαμε κριτική, σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Δίνοντας απαντήσεις σε ορισμένα από τα σημεία κριτικής που δέχτηκε η κυβέρνηση, είπε ότι στόχος ήταν η επίλυση των καταστροφικών προβλημάτων που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα των πληρωμών. Έχουμε πληρώσει κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ για όλους τους τύπους των ενισχύσεων, τόνισε, εκ των οποίων, περίπου 1 δισ. αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Κυβέρνηση τότε ήσασταν εσείς και είχατε αφήσει τους αγρότες στο έλεος τους, σχολίασε.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου. Από τα 617 εκατ. που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατ. κατευθύνθηκε στους αγρότες, σε αγροτικές συντάξεις, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη δευτερολογία του ότι το 85% των επαγγελματιών αγροτών από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού θα βγουν ωφελημένοι. Βεβαίως, πρόσθεσε, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που έχει επιβαρύνσεις, ένα 5% που δηλώνουν μεγάλα εισοδήματα.
«Με την παρέμβαση μας στο ασφαλιστικό διασώζουμε ένα σύστημα που ήταν υπό κατάρρευση, διότι δεν θα υπήρχε καν κατώτατη σύνταξη αγροτών σε δέκα χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός.
Απαντήσεις για τις κατηγορίες για τον ΔΟΛ
Εκτενή αναφορά στο ζήτημα του ΔΟΛ έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας σε υψηλούς τόνους τις κατηγορίες που του είχαν απευθύνει οι πρόεδροι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Επισήμανε ότι ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση, άδικη κριτική, πoλιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα. Είπε ότι οι προσωπικές πολιτικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος, αποσκοπούσαν στο «να κάνω το πολύ απλό: Να κάνω ό,τι έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι, να σηκώσω ένα τηλέφωνο και να πάρω έναν τραπεζίτη και να πω: ό,τι έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενοι που έδιναν δάνεια με αέρα, δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα. Δεν το έκανα όμως και ούτε θα το κάνω», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι: «Εμένα και αυτή την κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία». Επισήμανε ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη να κλείσουν συγκροτήματα με ιστορική αναφορά και εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στον γκρεμό, κάτι για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σε όσους διαχειρίστηκαν όλα τα χρόνια τα οικονομικά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, επί της ουσίας του προβλήματος της υπόθεσης του ΔΟΛ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν θα γίνει κάτω απ’ το τραπέζι, ούτε με καμία συνδιαλλαγή, ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν» και πως «δεν μπορεί να γίνει μόνο -ή φωτογραφικά- για ένα συγκρότημα και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, ότι «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις του Τύπου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε».