Τσίπρας: Οι πέντε άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης
- 24/10/2018, 08:49
- SHARE
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το αίτημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.
Σε πέντε άξονες θα εδράζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος.
Οι πέντε άξονες:
-Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).
-Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία)
-Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)
-Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.
-Ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις)
Κατά την εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ως ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.
Τόνισε δε, ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία».
Και πρόσθεσε: «Το αίτημα, δηλαδή, για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος. Και να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας. Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.