Τσίπρας: Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην υπόθεση της διαφάνειας
- 29/03/2017, 08:21
- SHARE
«Όσο έχουμε την πλειοψηφία σ' αυτή τη Βουλή -και θα την έχουμε πολλά χρόνια ακόμα- δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω».
Σφοδρή κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση τους στην περίοδο των “παχιών αγελάδων” και κυρίως για το γεγονός ότι, όπως τις κατηγόρησε, είχαν ως αποτέλεσμα να προκαλέσουν στην κοινή γνώμη ανοσία για τις υποθέσεις με μίζες και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος εξαιτίας της πληθώρας τέτοιων περιπτώσεων, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Βουλής για τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου.
Στηλίτευσε την απουσία τόσο του προέδρου της ΝΔ όσο και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη σημερινή συζήτηση, ενώ στο πλαίσιο της συνολικής κριτικής του στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε έντονες αναφορές και αιχμές και για την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Έντονα επικριτικός και για την ασυλία που προσφέρει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ εξήγησε αναλυτικά γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έλαβε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της προανακριτικής.
Η κυβέρνηση απολύτως προσηλωμένη στην υπόθεση της διαφάνειας
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στην υπόθεση της διαφάνειας και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της είτε μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο “είτε και με θεσμικές πρωτοβουλίες στις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν να πάρουν θέση είτε θέλουν είτε όχι και η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια τέτοια πρωτοβουλία στην οποία αναμένεται να κριθούν οι προθέσεις όλων μας”.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί ο κ. Παπαντωνίου να φαίνεται ακάλυπτος πολιτικά και ό,τι προκύψει εις βάρος του να βαρύνει τον ίδιο και όχι το κόμμα του ή το σύστημα που επέβαλε αυτό το είδος διακυβέρνησης, για να σημειώσει: “Όσο έχουμε εμείς την πλειοψηφία σ’ αυτή τη Βουλή και θα την έχουμε για πολλά ακόμα χρόνια, δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω”. Σημείωσε ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φτάσουν μέχρι τέλους και πως η μάχη για τη διαφάνεια δεν σταματά σε αυτή την υπόθεση, αλλά υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις προς διερεύνηση και σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Novartis και συνολικά τις υποθέσεις που αφορούν στο πάρτυ στον χώρο της Υγείας.
“Έχω την αίσθηση”, σχολίασε προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, “ότι κατά τη συζήτηση τους δεν θα είστε τόσο ανέμελοι όσο παρουσιάζεστε σήμερα για την προανακριτική για τον κ. Παπαντωνίου, ούτε τόσο τζάμπα υπερασπιστές της διαφάνειας”. Προανήγγειλε ότι δεν θα αργήσει πολύ αυτή η ώρα, λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αυτή η συζήτηση “και περιμένουμε να δούμε εκεί τη μεγαλοσύνη και τη δέσμευση σας για το δημόσιο συμφέρον”.
“Η σημερινή σας ψήφος καλοδεχούμενη μεν δεν σας ξεπλένει δε”
“Η σημερινή σας ψήφος καλοδεχούμενη μεν δεν σας ξεπλένει δε”. Ανέφερε ότι μπορεί η ΝΔ να παριστάνει την αθώα για τον κ. Παπαντωνίου και ότι μπορεί το μισό ΠΑΣΟΚ να ισχυρίζεται ότι η εποχή που είχε πολιτική σχέση μαζί του είναι πολύ παλιά και το άλλο μισό να προσπαθεί να τον ξεπλύνει με δικονομικά τερτίπια, αλλά: “Σε κάθε περίπτωση δεν ξεπλένεται η στάση που κρατήσατε τόσα χρονιά, την οποία κρίνει ο λαός”. Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο έγκλημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο τα πιθανά ποινικά αδικήματα των υπουργών τους που θα διερευνηθούν, “αλλά η τοξικότητα με την οποία διαποτίσατε την κοινωνία ώστε κάθε υπόθεση ρεμούλας και αδιαφάνειας να γίνεται πλέον ανεκτή με απάθεια”. Είπε πως το μεγαλύτερο έγκλημα που έκαναν είναι ότι δημιούργησαν ένα καθεστώς της ιδέας ότι όλοι το ίδιο είναι. “Κι αν αντί για μια θαρραλέα αυτοκριτική είχατε το θράσος όταν η χώρα βρέθηκε σε μεγάλη περιδίνηση να κουνάτε το δάκτυλο λέγοντας στους πολίτες ότι είναι αυτοί υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία και ότι στην καλύτερη περίπτωση τα φάγατε μαζί”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του κ. Παπαντωνίου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ακουστούν πολλά και ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει και η αλήθεια θα βρεθεί. Τόνισε ότι έχει σημασία να βρεθεί η αλήθεια ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι παραγεγραμμένα κάποια από τα αδικήματα και πως η δέσμευση προς τον λαό που θα τηρηθεί στο ακέραιο είναι “να προβούμε σε κάθε πρωτοβουλία που θα αποκαθιστά το θεσμικό κύριο του κοινοβουλευτικού συστήματος”.
“Η ΝΔ βιάζεται για εκλογές μην τυχόν σειρά υποθέσεων μπουν στο φως”
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ που προηγήθηκαν όπως του κ. Δένδια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ενδεικτικές της αμηχανίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης “αλλά και της μεγάλης βιασύνης που έχετε τώρα τελευταία και γι’ αυτό ζητάτε εκλογές μην τυχόν μια σειρά από υποθέσεις πάρουν μια σειρά να μπουν στο φως”.
Ο πρωθυπουργός διάρθρωσε την ομιλία του γύρω από τρεις παρατηρήσεις:
Α) Μίλησε για την “αδιανόητη” καθυστέρηση 14 χρόνων να ζητηθεί η συγκρότηση προανακριτικής για μια υπόθεση που αφορά σε πράξεις και παραλείψεις που συνέβησαν το 2003, για να θέσει το ερώτημα που οφείλεται αυτή “αφού όλοι συναινούν (σήμερα) ότι πρέπει να γίνει”.
“Σχετίζεται με την απροθυμία της Βουλής να διερευνήσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους υποθέσεις; Μήπως με πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη; Μήπως με κάποιου είδους συνωμοσία σιωπής;”, ρώτησε, για να προσθέσει πως ο κόσμος περιμένει μια καθαρή απάντηση, για μια συζήτηση που ξέρουν ότι αν δεν είχε υπάρξει πολιτική αλλαγή τον Γενάρη 2015 δεν θα γινόταν ποτέ. Είπε ότι περιμένουν την απάντηση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που παρότι τοποθετήθηκαν θετικά στο αίτημα για την προανακριτική, οι αρχηγοί τους επέλεξαν να απουσιάζουν από τη συνεδρίαση, να “φυγομαχήσουν”. Ανέφερε ότι όπως πληροφορήθηκε, η κ. Γεννηματά είχε ζητήσει να αναβληθεί και να γίνει σήμερα η συνεδρίαση προκειμένου να μπορεί να παραστεί, αλλά παρόλα αυτά απουσιάζει. “Την ίδια σιωπή και απουσία επέλεξε και ο κ. Μητσοτάκης”, είπε, κάνοντας λόγο για πολιτική επιλογή.
“Συνταγματική ασπίδα για να ξελασπώνετε χωρίς μεγάλη προσπάθεια”
Β) Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου για τον κ. Παπαντωνίου έχει παραγραφεί από το 2006. Τόνισε ότι “υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη γι’ αυτούς που πέρασαν στο Σύνταγμα της χώρας αυτή την εκτρωματική διάταξη που προσφέρει ασυλία και κάλυψη σε κάθε υπουργό που ζημιώνει το δημόσιο, στο συντομότερο δυνατό διάστημα από την διάπραξη του αδικήματος”.
Σχολίασε ότι “σήμερα απολύτως υποκριτικά όλοι όταν αναφέρονται σε αυτό το έκτρωμα που είναι ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα, καταθέτουν τη διαφωνία τους και την υπόσχεση ότι θα καταργηθεί”. Είπε ότι αυτό το άρθρο δεν προέκυψε από παρθενογένεση, ούτε το βρήκαμε γραμμένο στην πέτρα του Μωϋσή. Και δεν προέκυψε από τα σημερινά κόμματα της κυβέρνησης, αλλά προτάθηκε από τον κ. Βενιζέλο και ψηφίστηκε από 268 βουλευτές με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, “με ευρύτατη συναίνεση, που σας αρέσει ιδιαίτερα”. Είπε ότι τα δύο κόμματα τα βρήκαν σε αυτό, ότι “δεν επρόκειτο περί λάθους, είναι η θεσμική σας συνεισφορά σε αυτόν τον τόπο. Η συνταγματική σας ασπίδα προκειμένου να έχετε την ευχέρεια να ξελασπώνετε χωρίς να καταβάλετε πολύ μεγάλη προσπάθεια και η οποία προστατεύει τη διαπλοκή”.
Ωστόσο, υπογράμμισε, αυτή δεν καλύπτει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το να έχει -όπως είπε- πάρει ένας υπουργός λεφτά να τα ΄χει βάλει στην τσέπη του και να μην έχει φροντίσει να συγκαλυφθούν τα ίχνη αυτών των χρημάτων. “Δεν καλύπτει δυο περιπτώσεις: να είναι αλαζόνας ή ερασιτέχνης”. Σχολίασε ότι αν οποιοσδήποτε υπουργός είχε φροντίσει να καλύψει τα ίχνη αυτού του χρήματος σε σχέση με τις ποινικές του ευθύνες σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν μπορέσει, πρόσθεσε, να αποδείξει ότι τα έβαλε σε σακούλες και τα πήγε στα ταμεία του κόμματος χωρίς να κρατήσει μισό ευρώ, επίσης απαλλάσσεται. Σχολίασε ότι δεν το λέει τυχαία και πως αφορά και την περίπτωση SIEMENS.
Τρεις λόγοι για την Προανακριτική. “Θα ξεκουκουλώσουμε τις υποθέσεις”
Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα: “Αφού είναι έτσι τα πράγματα τι τη θέλουμε την προανακριτική;”, είπε ότι είναι τρεις οι λόγοι. 1ος) “Το να πέσει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που συγκροτούν το παζλ της λεηλασίας του δημοσίου πλούτου και της χρεοκοπίας της χώρας αποτελεί ηθική υποχρέωση και πολιτική μας δέσμευση απέναντι στον λαό”. 2ος) “Γιατί δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο εν λόγω υπουργός δεν ανήκει στην κατηγορία των αλαζόνων, όπως για παράδειγμα ο κ. Τσοχατζόπουλος”. 3ος) “Γιατί ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκει κανείς”. Μπορεί πχ, είπε, να προκύψουν ενδεχομένως μίζες από την περίοδο του Χρηματιστηρίου. “Μπορεί να συμβεί κι αυτό γιατί ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, αρκεί να τις ξεκουκουλώσουμε. Εμείς θα τις ξεκουκουλώσουμε αυτές τις υποθέσεις”, τόνισε.
Σφοδρή επίθεση για τη διακυβέρνηση των “παχέων αγελάδων”
Γ) Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους λένε ότι η προανακριτική αποφασίστηκε για λόγους εντυπωσιασμούς, ότι “λένε ανοησίες, γιατί η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι κανείς σήμερα δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιου είδους αποκαλύψεις”.
Διότι, όπως είπε, η μαγκιά του “σιγά μωρέ και τι έγινε” απορρέει από την ανοσία της κοινής γνώμης. “Δεν λέμε δηλαδή κάτι καινούριο όταν μιλάμε για μίζες της περιόδου των κυβερνήσεων των παχιών αγελάδων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα της περιόδου της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη”, σχολίασε.
Πρόσθεσε ότι από τότε είχαν γραφτεί αυτά: “οι ιστορίες για μίζες και δημόσιο χρήμα που άλλαζε χέρια σε δευτερόλεπτα ήταν μέρος της καθημερινότητας, όχι μόνο στα εξοπλιστικά, αλλά και στα δημόσια έργα, στα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων που δαπανήθηκαν για να κρατήσουν ψηλά τη φούσκα τη χρηματιστηριακή και τα παιχνίδια που παίζονταν εκεί, στην απίστευτη ρεμούλα των ολυμπιακών έργων, στο τραπεζικό χρήμα που πλούτισε χωρίς εγγυήσεις τους βαρόνους των ΜΜΕ, στη σκανδαλώδη φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών, στα δομημένα ομόλογα -για να μη λέτε ότι δεν θυμάμαι και τα επόμενα- που ζημίωσαν με τεράστια ποσά τα αποθεματικά των ταμείων, στην προσπάθεια να συγκαλυφθούν και να κουκουλωθούν οι λίστες του μαύρου χρήματος από τις οποίες προκύπτουν σαφείς ενδείξεις λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, στα θαλασσοδάνεια των δύο κομμάτων που ξεπλύθηκαν με επαίσχυντες τροπολογίες της τελευταίες στιγμής”.
Διαβάστε επίσης: Πιο κοντά στην ψήφισή του το νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού
Αναφέρθηκε επίσης στα πάνω από 200 εκατ. “θαλασσοδάνεια” ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντούν κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν τι γινόταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα. “Πώς πάτε και συζητάτε μαζί τους ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να ξανάρθετε εσείς στα πράγματα;”, είπε, για να προσθέσει ότι γνωρίζουν ποιοι είναι και τι έκαναν.
“Ή παριστάνετε τους καινούργιους στην πολιτική ζωή του τόπου, ότι όταν συνέβαιναν αυτά στο τόπο, η SIEMENS, τα εξοπλιστικά, το μεγάλο σκάνδαλο στην Υγεία, εσείς ήσασταν κάποιου αλλού, διαβάζατε;”, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ