Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία

Τσίπρας: Είμαστε στην τελική ευθεία για συμφωνία
ΒΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ Α «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ESM» ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Στόχος μας να κλείσει η αξιολόγηση και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας- Δεν θα μειωθούν ούτε ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις».

Στην τελική ευθεία πριν το κλείσιμο της συμφωνίας είναι η κυβέρνηση ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας του σαββατοκύριακου για το ασφαλιστικό.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν το κλείσιμο άμεσα της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης της συμφωνίας του καλοκαιριού. Στόχος μας, είπε, δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση. Έχουμε μάθει ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα. Στόχος μας είναι να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό» ανέφερε.

Δεν θα μειωθούν ούτε κατά ένα ευρώ οι κύριες συντάξεις, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το 61% των φορολογούμενων θα πληρώνουν μικρότερο φόρο με βάση την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι στην προεκλογική εξτρατεία η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία οδηγεί σε μονόδρομο σε σχέση με το ασφαλιστικό, σε πλήρη περικοπή των επικουρικών και περικοπές συντάξεων που θα ισουνται με μια σύνταξη ανά έτος.

«Μας το παρουσίαζαν ως αναπόφευκτη μοίρα. Είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Ετσι έχουνε μάθει να κάνουν πολιτική, υλοποιώντας τις συνταγές που προτείνει το ΔΝΤ σαν να μην υπάρχει ή να μην επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος», σημείωσε.

Χαρακτήρισε φιλόδοξη μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «εμείς ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από τις κύριες συντάξεις».

Το 98% των φορολογουμένων θα έχουν είτε μικρή επιβάρυνση είτε μείωση φόρου είπε ο κ. Τσίπρας

Πάνω από το 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από το συνταξιοδοτικό φορολογικό. Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε λίγα χρόνια η σύνταξη των αγροτών θα ήταν μηδενική, είπε ο πρωθυπουργός. Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη απο 172 ευρώ που είναι σήμερα θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2017 είπε ο πρωθυπουργός,

Με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζουμε τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ και το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές.

Αναγνωρίζω ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι ευνοϊκή για όλους αλλά αυτοί που έχουν επιβάρυνση είναι όσοι διαθέτουν, υψηλά εισοδήματα, τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτό που καταφέρνουμε με αυτή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι η βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη του ασφαλιστικού συστήματος. Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν άραγε το ασφαλιστικό σύστημα αν γινόταν νόμοι του κράτους οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας; αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.