Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση
- 01/12/2018, 12:41
- SHARE
«Η Ελλάδα μετρά τις πρώτες 100 ημέρες εκτός μνημονίων, τις πρώτες 100 δικές μας ημέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα μετρά τις πρώτες 100 ημέρες εκτός μνημονίων, τις πρώτες 100 δικές μας ημέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «μπορούμε τώρα να υλοποιήσουμε τη δική μας στρατηγική στο πλαίσιο των κανόνων που ισχύουν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».
Όπως «είπε επί της ουσίας τώρα μπορούμε να επιταχύνουμε τον σχεδιασμό μας, να προχωρήσουμε σε τομές και αλλαγές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Ηρθε η ώρα όχι μόνο να λειτουργούμε αμυντικά αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση. Να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι είναι η ώρα «να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και να δώσουμε την παραγωγική ώθηση σε μια οικονομία που στέναζε από την ύφεση και την λιτότητα και να δώσουμε οριστικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης και διαφθοράς».
Αναφερόμενος σε όσα έγιναν τις τελευταίες 100 ημέρες στάθηκε στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ (για την οποία είπε ότι εξασφαλίστηκε και περαιτέρω μείωση για το 2020), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά έκανε στην διάσωση των συντάξεων που όπως είπε θα δημιουργούσε ένα ακόμα κύκλο πίεσης στα ευάλωτα εισοδήματα.
«Τα πετύχαμε με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα υπέρ μας επιχειρήματα και την αξιοπιστία που κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια».
Σε ότι αφορά τις συντάξεις δήλωσε ότι ήταν ένα βασικό όπλο στην φαρέτρα των αντιπάλων αφού εκεί στήθηκε το επιχείρημα περί «τέταρτου μνημονίου». Όπως είπε «ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού από τη Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ. Το τι ακούστηκε αξίζει σχολιασμού, με τα πρωτοσέλιδα και τα fake news, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις», δήλωσε θυμίζοντας αντίστοιχο «ρεπορτάζ» για τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Θύμισε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «έψεξε» από το βήμα της ελληνικής Βουλής τον Πιέρ Μοσκοβισί όταν δήλωσε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων, ενώ όπως είπε είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιοδεύει στο Βερολίνο και να ζητά από την γερμανική κυβέρνηση «να εξαντλήσει την αυστηρότητα στο θέμα των συντάξεων». Ακόμα και οι γερμανοί ομοϊδεάτες του «τον αγνόησαν γιατί διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος τα τελευταία χρόνια. Διακρίνουν ποιος έβαλε την Ελλάδα στην κρίση και ποιος την βγάζει», σχολίασε. Βλέπουν ποιο πιάνουν τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν έπιαναν τους στόχους γιατί χαντάκωναν τις λίστες της φοροδιαφυγής στα συρτάρια.
«Όλοι μπορούν να διακρίνουν ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια»
Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη είπε ότι όλοι, και οι εταίροι στην ΕΕ, μπορούν να διακρίνουν “ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από τη κρίση”. “Ποιος έστησε το γαιτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη”. “Ποιος κατάφερε τέλος, με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν τους στόχους”. Πρόσθεσε ότι «αυτοί, ταυτόχρονα, είχαν τη συνήθεια να χαντακώνουν βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής”.
«Στον αντίποδα του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική»
“Στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι “για μας προτεραιότητα είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες”.
Σημείωσε ότι “στη βάση αυτή, παίρνει συγκεκριμένη μορφή και το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019”, υπογραμμίζοντας ότι “μας χωρίζει λοιπόν όχι μόνο ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αλλά και προγραμματική άβυσσος με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”.
Ειδικότερα είπε ότι ενώ η κυβέρνηση προχωρά για την εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής, υπέρ των ασθενέστερων, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται να εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ, να εφαρμόσει μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς μνημόνια, μια δέσμευση που τελικά εγγυάται ότι θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ.
Είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση κατώτατου, ενώ η ΝΔ υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012 που οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 24%.
Η κυβέρνηση υλοποιεί τη μείωση ΕΝΦΙΑ για τους μικρούς και μεσαίους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στην Εκάλη και το Καβούρι και αυξήσεις στο Κερατσίνι και το Περιστέρι, είπε.
Η κυβέρνηση όχι μόνο καταργεί τη μείωση των συντάξεων αλλά τις αυξάνει σε πρώτη φάση για 620.000 συμπολίτες μας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση προχωρά στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ “ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιστρέψει η ΝΔ για να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα καρτέλ της ιδιωτικής υγείας, με τα οποία το κόμμα του έχει παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις”.
Η κυβέρνηση υλοποιεί “ένα συνεκτικό σχέδιο που οδηγεί σε νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να ξεπερνάμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δώσαμε μάχη για να φτάσουμε στη 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ευθέως ότι θέλει να επιστρέψει το 1:5, οραματίζεται απολύσεις”.
“Η δική μας κυβέρνηση δεν έφερε σε πέρας μόνο την ιστορική αποστολή να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Προχώρησε με θάρρος ώστε να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες – προβλήματα που χρόνιζαν. Διότι η Ελλάδα είχε και έχει ανάγκη από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτοβουλίες της συνταγματικής αναθεώρησης (“να βάλουμε τέλος στο σκάνδαλο του ντροπιαστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών”, είπε μεταξύ άλλων), τον εξορθολογισμό των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία.
“Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που πιθανό να εμφανιστούν στην πορεία”, είπε, για να στείλει το μήνυμα ότι “δε θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα”, δεχόμενος το χειροκρότημα της αίθουσας.
Είπε ότι “θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών”.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το βήμα. Είμαστε αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “οι ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία στις δύο πλευρές των συνόρων, επιβεβαιώνουν ότι πράξαμε σωστά”. Είπε ότι “αυτοί που ωρύονται είναι αυτοί που θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους και του αλληλοσπαραγμού, όχι τα Βαλκάνια της συνανάπτυξης και της συνεργασίας” και “θέλουν την Ελλάδα ένα φοβικό κομπάρσο της διεθνής σκηνής”.
Στάθηκε σε όσα έφερε στον δημόσιο διάλογο η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι “αυτή η ιστορική συμφωνία, και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις”.
Σχολίασε ότι “μας προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα από ακραίοι γίνονται mainstream με τη βοήθεια της ΝΔ”. Μίλησε για ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις που τους βλέπουμε “να προσπαθούν να παντρέψουν το Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ, και το ναζισμό, τον πατριωτισμό με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό”. “Θα ήταν απλά γραφικό, αν δεν καταντούσε επικίνδυνο, εξαιτίας αυτής της ανοχής της ΝΔ και των ΜΜΕ που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ”.
“Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, σε κάθε φασίστα, κάθε ακροδεξιό, κάθε σκοταδιστή”, σημείωσε.