Τσίπρας: Καλώ την αντιπολίτευση να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια
- 30/03/2015, 21:41
- SHARE
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στη Βουλή ζήτησε τη συστράτευση της αντιπολίτευσης στην εθνική προσπάθεια προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσουν απόψε αν θα στηρίξουν την διαπραγματευτική πολιτική της Κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στη λιτότητα που τα προηγούμενα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία ή θα είναι φερέφωνα των εμπνευστών του Μνημονίου» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες που δεν κρύβονται πια: «Επιδιώκουμε έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους. Αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που μας στηρίζει η κοινωνία».
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και πρόσθεσε πως η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους εταίρους θα αλλάξει τη χώρα.
Για τη λίστα μέτρων ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως αντί για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει ένα πρόγραμμα χωρίς υφεσιακά μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν πάντα το βάρος, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δήλωσε πως είναι απαραίτητη γιατί διαφορετικά είναι αδύνατη η πληρωμή του χρέους. Προανήγγειλε πως μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει αυτή η συζήτηση για το χρέος.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία πέντε χρόνια «να μας πουν πια μεταρρύθμιση έκαναν για το καλό της χώρας» και ρώτησε τον κ. Σαμαρά γιατί ξέχασε την μνημονιακή υποχρέωση για τις άδειες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τον έλεγχο για τη φοροδιαφυγή.«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25», είπε. «Μόλις 10 αιτήματα για φοροδιαφυγή έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως «λεηλάτησε μισθωτούς και συνταξιούχους και άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα», η μοναδική χώρα που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της «αν και κάποιοι φρόντισαν να δημιουργηθεί αυτή η ασφυκτική κατάσταση γνωρίζοντας ότι στη χώρα επέρχεται αλλαγή».
Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, είπε ο πρωθυπουργός, λέξεις όπως αξιοπρέπεια, αλλά και Siemens, κατοχικό δάνειο ακόμη και μέσα στο Βερολίνο.
«Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκαν υπάλληλοι του δημοσίου επειδή δεν τους επέτρεψαν να ελέγξουν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στη «λίστα Λαγκάρντ».
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού
Να αποδεχθεί η αντιπολίτευση τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης, δηλαδή την άρνηση του περιεχομένου του e-mail Χαρδούβελη, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του, δηλώνοντας παράλληλα πως τον Ιούνιο, η κυβέρνηση δεν θα συζητήσει νέο Μνημόνιο, αλλά “μια νέα συμφωνία για την ανάπτυξη που θα περιέχει και την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς καμία χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ δεν μπορεί να βγει στις αγορές χωρίς αναδιάρθρωσή του”.
Όπως και στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να απευθύνεται ονομαστικά στους προέδρους της ΝΔ και του Ποταμιού, κρατώντας για τον Ε. Βενιζέλο μονάχα έμμεσες αναφορές. Έτσι, ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Στ. Θεοδωράκη στην επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να διευκρινίσει τη θέση του. Στη θετική απόκριση του τελευταίου, ο κος Τσίπρας επανήλθε: “Συμφωνείτε – και γιατί 5 χρόνια δεν ζητήσατε να πληρωθούν ούτε τα τέλη των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που έχουν φτάσει τα 40 εκ. ευρώ; Προφανώς γιατί η δύναμή σας δεν ήταν η στήριξη του λαού αλλά η στήριξη των ΜΜΕ….”
«Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Και βεβαίως σας τιμά να τον υπερασπίζεστε. Συνεργάτης σας είναι. Αλλά δεν σας τιμά να του δίνετε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Και είπατε μακάρι να είχαμε 10 ακόμη Παπασταύρου. Δεν έχουμε 10 Παπασταύρου, κύριε Σαμαρά. Έχουμε 2.062 της λίστας Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν» δήλωσε πριν από λίγο στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την κριτική του κ. Σαμαρά για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή, τον κατηγόρησε ότι ως πρωθυπουργός «προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο καφενείο και στο εντευκτήριο αντί να ενημερώνει τη Βουλή».
Απαντώντας τέλος στον Ε. Βενιζέλο, και την αιχμή του ότι μίλησε για “ηθικό και όχι υλικό χρέος” ενώπιον της Α. Μέρκελ για το κατοχικό δάνειο, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως “κάποιοι είχαν το θράσος να με εγκαλέσουν, όταν δεν ακούστηκε ούτε για μία φορά απ’ το στόμα τους μια τέτοια αναφορά επισήμως”.