Τσίπρας – Μεϊμαράκης: Και τώρα οι δύο τους

Τσίπρας – Μεϊμαράκης: Και τώρα οι δύο τους

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. 

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει το debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να δείχνουν ντέρμπι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί με άλλους όρους, πιο ελεύθερους που θα δίνουν την ευκαιρία στους δυο διεκδικητές της πρωθυπουργίας να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να συζητήσουν μεταξύ τους.

Όλοι οι δημοσιογράφοι θα έχουν συμμετοχή, οι ερωτήσεις πάλι θα τεθούν ανά θεματική ενότητα αλλά το studio θα αλλάξει. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα βεβαίως, αν το η αλλαγή θα συμπεριλαμβάνει αν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα είναι όρθιοι στα πρότυπα της τηλεμαχίας Καραμανλή – Παπανδρέου το 2009.

Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και ο απευθείας διάλογος ή ερωτοαπαντήσεις μεταξύ των δυο αρχηγών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο χρόνος τόσο των ερωτήσεων των δημοσιογράφων όσο και των απαντήσεων των δυο αρχηγών.

Η στρατηγική των δύο κομμάτων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται την τελευταία εβδομάδα να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει άνοιγμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα χαμηλή συσπείρωση σε σχέση με τη ΝΔ, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των αναποφάσιστων «γέρνει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Αγορά», συγκρίνοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «οι μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας», ενώ ταυτόχρονα θέτει και το δίλημμα ως προς το μοντέλο ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το δίλημμα αυτών των εκλογών συνοψίζεται στο εξής: «Θα επιτρέψουν οι ζωντανές και παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας την επιστροφή στο μοντέλο της ευνοιοκρατίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς και των καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ή θα δώσει την δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μια πολιτική εκκαθάρισης των πραγματικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της δημόσιας διοίκησης με σοβαρό παραγωγικό σχεδιασμό, αξιοκρατική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και στήριξη των καινοτομικών πρωτοβουλιών;»

Η απάντηση που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατήφειας και παρακμής ο ελληνικός λαός και ο κόσμος της παραγωγής μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος ότι υπάρχει τόσο η βούληση όσο και η γνώση για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις χρόνιες στρεβλώσεις του ελληνικού παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που συσσωρεύθηκαν τις δεκαετίες κυριαρχίας του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.

Για επικίνδυνη απειρία κάνει λόγο η ΝΔ
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εστιάζοντας στην απειρία του και στα λάθη που «στοίχισαν πολλά στην οικονομία».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ τονίζει ότι «δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει ότι δεν υπολόγισε την δύναμη των τραπεζών και των άλλων κυβερνήσεων, δηλαδή πού πήγε, στο καφενείο να πιει καφέ;» διερωτήθηκε.

«Θα έλεγα ότι είναι άπειρος, αλλά αυτή η απειρία κατάντησε να είναι επικίνδυνη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση κράτησε τόσο καιρό γιατί ο πρωθυπουργός πήγαινε αδιάβαστος.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε μόνο λάθη τα οποία κοστίζουν ακριβά στον ελληνικό λαό. «Λάθος η επιλογή Βαρουφάκη, λάθος η αρχική διαπραγματευτική ομάδα, λάθος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λάθος και σκληρό το μνημόνιο, λάθος ότι δεν ήξερε τα θαλάσσια σύνορα. Μόνο λάθη; Μας λέει τι σωστό έκανε; Ελπίζω να μην μας κοστίσει και κανένα νησί το γεγονός ότι αγνοεί πως υπάρχουν θαλάσσια σύνορα», επισήμανε.

Αναφερόμενος ο κ. Μεϊμαράκης στα πρώτα πράγματα που θα κάνει αν το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές είπε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Τσιπρα και θα επιδιώξει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. «Έχουμε την υποχρεώση να συνεννοηθούμε. Αυτός το υπέγραψε, οφείλει να μετέχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Τον θέλω συνομιλητή και να συμμετέχει», τόνισε.
Το πρώτο μέλημά μας είναι να έχουμε μια πορεία που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, για να γίνει το μνημόνιο πιο ήπιο, είπε ο κ. Μεϊμαράκης.