Τσίπρας: Πραγματικό τέλος της κρίσης όταν οι Έλληνες ερευνητές θα μένουν εδώ
- 06/02/2018, 15:33
- SHARE
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας CBL στην Πάτρα και τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας και των εξαγωγών.
Την εταιρεία CBL -Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών- επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 9ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου και των σχετικών επαφών που πραγματοποιεί.
Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στους εργαστηριακούς χώρους και συνομίλησε αρκετή ώρα με τους εργαζόμενους. «Επέλεξα να σας συναντήσω και να επισκεφτώ τη συγκεκριμένη επιχείρηση γιατί είναι ένας πετυχημένος συνδυασμός βιομηχανίας και έρευνας, παραγωγής και νέας γνώσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη επιχείρηση αφήνει την αυτονομία στη γνώση και την ερευνητική διαδικασία.
O κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί πως η απόφασή του να επισκεφτεί τη συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει σχέση με τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, λέγοντας: «Παρ’ ότι μέρα που είναι σήμερα μπορεί να μας παρεξηγήσουν, ωστόσο δεν μπορείς να κατηγορήσεις συλλήβδην τις πολυεθνικές εταιρείες».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η CBL εξάγει το 95% της παραγωγής της και αυτό, είπε, αποτελεί απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να παράξει, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως οι φαρμακοβιομηχανίες είναι από τις σημαντικότερες εξαγωγικές εταιρείες της Ελλάδας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους νέους ερευνητές και επιστήμονες που έφυγαν από τη χώρα μας λόγω κρίσης, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα το ανθρώπινο δυναμικό. Είπε ακόμη πως η χώρα έχει την πιο υψηλά εκπαιδευμένη γενιά στην ιστορία, γενιά η οποία βρέθηκε στη μέση μιας πρωτοφανούς κρίσης όχι μόνο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα.
«Μιλάμε για την έξοδο από την κρίση και είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα αυτό τον Αύγουστο του 2018, αλλά το πραγματικό τέλος της κρίσης θα μπορούμε να το έχουμε όταν οι Έλληνες ερευνητές τελειώνοντας το πανεπιστήμιο θα μπορούν να μείνουν εδώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε αναφορικά με την έρευνα πως η κυβέρνηση δρομολογεί ένα σχέδιο ενίσχυσης. «Εμείς το έχουμε εντοπίσει ως ανάγκη και ως πρόβλημα, γι’ αυτό και ακόμα τις πολύ δύσκολες στιγμές του 2015 […] αυξήσαμε τον δημόσιο προϋπολογισμό για την έρευνα. Φτάσαμε σήμερα να είμαστε στο 1% του ΑΕΠ στην έρευνα -είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που δίνεται από την ίδρυση του κράτους και αυτό είναι μια πιστοποίηση ότι έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ο οποίος προσέθεσε και τα εξής: «Πιστεύω βαθιά πως κάθε ευρώ που δαπανάμε για την έρευνα επιστρέφεται στο διπλάσιο, ειδικά όταν η έρευνα βοηθά την παραγωγή».
«Η προοπτική του τέλους της κρίσης περνάει μέσα από την έρευνα και θέλει δρόμο πολύ, αλλά τα πράγματα αλλάζουν, προς το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «η δυναμική της εταιρείας σας και η δυνατότητά της να κάνει προσλήψεις το πιστοποιεί αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ