Τσίπρας προς επενδυτές: Η Ελλάδα είναι εδώ και σας καλεί
- 11/12/2017, 17:27
- SHARE
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη. Να μην δούμε νέα προγράμματα στην Ελλάδα δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο.
Η Ελλάδα έχει επανέλθει, είναι εδώ και σας καλεί να γίνετε μέρος της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο διεθνές επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα, που διοργανώνει στη Νέα Υόρκη το Capital Link, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε πως η χώρα μας έχει διάπλατα ανοικτά τις πύλες της για κερδοφόρες επενδύσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, από τη μεριά του, μίλησε για τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως καθιερώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, φιλικό προς τις επενδύσεις και προσανατολισμένο στις εξαγωγές. Συμπλήρωσε πως προχωρώντας προς το 2018, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται πιο θετικές και επισήμανε πως η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος όπως και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Τα δεδομένα που θα κρίνουν την επιτυχή πρόσβαση στις αγορές
Ντέκλαν Κοστέλο: Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα
Θετικά μηνύματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της στις αγορές στέλνουν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου. Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου εστίασε στην τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις μακροοικονομικές προοπτικές της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο σημείωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η ανάπτυξη. Επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα έχει εξαλείψει πολλές οικονομικές ανισορροπίες και έχει σημειώσει υπολογίσιμη πρόοδο στη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του ESM. «Δεν πρέπει να δούμε νέα προγράμματα για την Ελλάδα, αλλά εφαρμογή των μέτρων και των επενδυτικών πρότζεκτ», υπογράμμισε.
Ο Τσαρλς Σέβιλ (Charles Seville), ανώτερος διευθυντής της Fitch για τη Βόρεια Αμερική, ενός από τους σημαντικότερους παγκόσμιους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, είπε πως «βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές».
Ο Νικολά Γκιαμαρόλι (Nicola Giammarioli), εκπρόσωπος του ESM, παρατήρησε πως σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα χρόνια οι διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν γρήγορα και στην ώρα τους.
Από την Ελλάδα, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας για τα προβλήματα που οδήγησαν στην ελληνική οικονομική κρίση, ανέφερε πως «σταματήσαμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις το 2001 και χάσαμε την ανταγωνιστικότητα μας». Επιπλέον, τόνισε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν διοχετεύονται στην οικονομία αλλά μεταφέρονται στο εξωτερικό.
Ο κ. Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό σύστημα φορολογίας. Όπως είπε, πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ύψους 711 εκατομμυρίων ευρώ, απέδωσε στο Δημόσιο η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Όπως είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, πρόκειται για την τρίτη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, η οποία στέφθηκε με επιτυχία σε αντίθεση με την ισχνή απόδοση που είχαν οι δύο προηγούμενες ρυθμίσεις. Επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε βασικούς τομείς της φορολογικής διοίκησης, ανέφερε τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών μεταξύ των φορολογικών αρχών και των φορολογούμενων. Όπως είπε, στις αρχές του 2016 είχε εξετασθεί λίγο περισσότερο από το 50% των υποθέσεων που είχαν υποβληθεί σε αυτήν. Σήμερα, ενημέρωσε, το ποσοστό αυτό έχει φθάσει στο 90%.
Στο ίδιο πνεύμα συνέχισαν και οι επόμενοι ομιλητές. Ο Βασίλης Κότσιρας, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, σημείωσε πως οι πρόσφατες συναλλαγές καλυμμένων ομολόγων σηματοδότησαν την επιτυχημένη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ο συνεπικεφαλής της διεύθυνσης διεθνών κεφαλαιαγορών της Deutsche Bank Χένρικ Τζόνσον (Henrik Johnsson) παρατήρησε πως το 2017 είδαμε πραγματική εξέλιξη στην όρεξη των διεθνών επενδυτών για προϊόντα ελληνικού ρίσκου σε όλες τις κατηγορίες.