Τσίπρας: Στενή συνεργασία της Ελλάδας με όλες τις χώρες της Πρωτοβουλίας «17+1»
- 12/04/2019, 13:13
- SHARE
Ολοκληρώθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1». Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της «Πρωτοβουλίας 16+1», που διεξάγονται στην Κροατία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ξεπερνάμε προκλήσεις και προβλήματα στα Βαλκάνια με την συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία».
Η πρωτοβουλία των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας θα ονομάζεται πλέον «Πρωτοβουλία 17+1», με την προσθήκη και της Ελλάδας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Ως 17ο ευρωπαϊκό μέλος της Συνόδου Κορυφής κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας καλωσόρισε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, που είναι γνωστή ως «Πρωτοβουλία 16+1», ο οικοδεσπότης Αντρέι Πλένκοβιτς ενώπιον των αρχηγών κυβερνήσεων της Συνόδου, δήλωσε πως έχει την ιδιαίτερη χαρά να καλωσορίζει την Ελλάδα ως νέο μέλος της Πρωτοβουλίας.
Στο τέλος της σημερινής Συνόδου η Ελλάδα θα γίνει επίσημα το 17ο μέλος της Πρωτοβουλίας, η οποία θα μετονομαστεί σε «Πρωτοβουλία 17+1». Μαζί με την Ελλάδα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που θα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία θα ανέλθουν στα 12.
Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας. «Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον “Πρωτοβουλία 17+1”, πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ, ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα. Επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπραςαναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων».
Σημαντική η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» δήλωσαν οι Πρόεδροι Κροατίας- Τσεχίας
Την εκτίμηση ότι η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, διατύπωσαν οι Πρόεδροι της Τσεχίας και της Κροατίας, Μίλος Ζέμαν και Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς αντίστοιχα.
Στόχος της πρωτοβουλίας, υπογράμμισαν οι δύο Πρόεδροι, είναι η σύνδεση των οικονομιών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών των χωρών. Η Κροατία και η Τσεχία, είπε η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς έχουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία- όπως είπε- είναι «συμβατή» και δεν έρχεται αντιμέτωπη με την «Πρωτοβουλία των Τριών Ποταμών».
Η «Πρωτοβουλία των Τριών Ποταμών» προτείνεται από την Τσεχία και αποσκοπεί στην κατασκευή ενός καναλιού, που θα συνδέσει τους ποταμούς Έλβα, Όντερ και Δούναβη, καθιστώντας τους πλωτούς «άξονες» σύνδεσης της Βόρειας, Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας.
«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ενδιαφέρουσα για το Βούκοβαρ, που έχει λιμενική πρόσβαση στον Δούναβη και μπορεί να συνδέσει τους τρεις ποταμούς» είπε η Πρόεδρος της Κροατίας.
Από την πλευρά του, ο Μίλος Ζέμαν αναφέρθηκε στη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Τσεχίας με την Κροατία, λέγοντας πως «την τελευταία πενταετία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν αύξηση 50% (…) Περίπου ένα εκατομμύριο Τσέχοι επισκέπτονται την Κροατία για τις καλοκαιρινές διακοπές τους».
Τσίπρας: Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελλ. μειονότητας κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ
Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ και η διμερής συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της «Πρωτοβουλίας 17+1» στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατέστησε σαφές πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Επίσης, οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα. Επίσης, ο κ. Ράμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.
Περαιτέρω, οι δυο ηγέτες συζήτησαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα επόμενα βήματα σε σχέση με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια.
Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.
Συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας-Κροατίας-Βόρειας Μακεδονίας
Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία συζήτηθηκε κατά τη συνάντηση των τριών πρωθυπουργών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας, στο Ντουμπρόβνικ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κροάτης πρωθυπουργός συνεχάρη την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.