Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit: Όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν εφαμορμογή ή Grexit

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit: Όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν εφαμορμογή ή Grexit
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την άφιξή του λίγο πριν την έναρξη των εργασιών στη σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Sebastien PIRLET

Για «σοκ ιστορικών διαστάσεων» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο αντιμετώπισης της Ελλάδας.

«Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.