Τσίπρας: Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Τσίπρας: Στην τελική ευθεία για συμφωνία

Σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδας.

«Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μετά από μακρές και επίπονες συζητήσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής. Σημείωσε την ειλικρίνεια και την αφοσίωση με την οποία η κυβέρνηση έχει εργαστεί προς αυτόν τον στόχο και έθεσε τους 4 άξονες που ανέπτυξε στην ομιλία του την Παρασκευή, ώστε η συμφωνία αυτή να αποτελεί λύση αμοιβαία επωφελή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους εταίρους, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο το έθεσε σε αντιδιαστολή με τη «μεταρρύθμιση» του Μνημονίου.

Διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας και πως όταν θα έχουμε αυτή την εξέλιξη και αποκατασταθεί η ρευστότητα τότε θα είναι το πραγματικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά ώστε να περάσουμε σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός συνόψισε την προαναφερθείσα διαπραγματευτική προσπάθεια και την προσπάθεια για την επανέναρξη της ανάπτυξης στη χώρα και με τα δικά της μέσα, στην καταληκτική του αναφορά: «Καθήκον και αποστολή μας να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, αυτό σημαίνει να διαπραγματευτούμε σκληρά και με ασφάλεια ώστε να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Ταυτόχρονα από καλύτερες θέσεις να αξιοποιήσουμε τα πραγματικά πλεονεκτήματα της χώρας, τόσο τα οικονομικά όσο και τα γεωπολιτικά. Όχι μόνο αρπάζοντας τις υπαρκτές ευκαιρίες αλλά και δημιουργώντας νέες». «Αυτό», είπε, «είναι το δίδαγμα των τελευταίων τριών μηνών. Μπορεί να ήταν δύσκολοι, θέτουν όμως και τις βάσεις για μια νέα παρουσία της χώρας στο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό στερέωμα». «Το μέλλον είναι μπροστά μας, οι προκλήσεις είναι τεράστιες, όλοι και όλες στο τέλος θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εργάζεται με ειλικρίνεια για συμφωνία» 

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει έναν σκληρό αγώνα για να πείσει τους ηγέτες της ευρωζώνης και τους θεσμούς ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και ήταν αδύνατο και παράλογο να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί και τα αποτελέσματα του Μνημονίου μιλούν από μόνα τους. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και πως όλους αυτούς τους μήνες έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για αυτή τη συμφωνία. Επισήμανε ότι παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, έχει ανταποκριθεί σε όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις της που αγγίζουν τα 8 δισ. από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

«Υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν τη συμφωνία»

Παρατήρησε ωστόσο ότι δεν νομίζει πως όλοι στην Ευρώπη και τους θεσμούς έχουν τη δυνατότητα να ισχυριστούν το ίδιο και πως υπάρχουν κύκλοι που δεν θα ήθελαν αυτή τη συμφωνία να παίρνει σάρκα και οστά, έχοντας ενδεχομένως στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για την Ευρώπη. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διατηρεί την πεποίθηση ότι στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη έχουν επικρατήσει συντριπτικά οι σώφρονες φωνές και ότι γι’ αυτό δεν χάνει την ακλόνητη πίστη του ότι σε λίγα χρόνια αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως μέρες που επαναβεβαιώθηκε η κοινή πίστη στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης, της ισότητας, της αλληλεγγύης.

Οι 4 άξονες για αμοιβαία επωφελή συμφωνία 

Τόνισε ότι βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι μια λύση που θα δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τα ανοικτά ζητήματα. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς στο βαθμό που με την επιδιωκόμενη συμφωνία δεν θα δίνεται απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα, αλλά θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα μακροπρόθεσμα έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές», υπογράμμισε και επανέλαβε τους 4 άξονες που έχει θέσει. Συγκεκριμένα είπε ότι η μακροπρόθεσμη λύση οφείλει και θα πρέπει να είναι μια συμφωνία που 1) να περιλαμβάνει την προοπτική αναδιάρθρωσης, απομείωσης του ελληνικού χρέους, 2) μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016, 3) μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα επενδυτικό πακέτο για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, 4) μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων.

Αυτά, σημείωσε, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία αμοιβαία επωφελής, να μπορέσει η κοινωνία να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας που επιβαρύνει την οικονομία με επιπρόσθετα προβλήματα.

«Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας» 

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα, τονίζοντας ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων ημερών και ότι αντιθέτως πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική, «για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι». «Όλοι στο τέλος θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα έχουν διαμειφθεί τους τελευταίους μήνες», είπε.

Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο 

Αφού επισήμανε ότι η ανάπτυξη δεν είναι μια κοινωνικά ουδέτερη έννοια και έβαλε δριμύτατα κατά της κεντρικής ιδέας του μνημονίου ότι η ανάπτυξη θα ερχόταν με μείωση μισθών και απορρύθμιση της εργασίας, και που τελικά λειτούργησε ως τροχοπέδη στο στόχο της ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα είναι η επεξεργασία ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ευημερίας για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα: «τι ανάπτυξη θέλουμε;» 1η θέση: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης και όχι αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. 2η Θέση: Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας (ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι, μεταλλευτικοί, αγροτικοί, ενεργειακή, η φυσική θέση της χώρα, η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης, οι αναγκαίες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας και στον χώρο του τουρισμού). Σημείωσε ότι η ανάπτυξη οφείλει να στηρίζεται στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και την οικονομική ενίσχυση της φυσικής εργασίας. Επιπλέον οφείλει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου, που υποστηρίζουν την καινοτομία και βασίζονται στην ποιότητα των προϊόντων.

«Είναι αναγκαία η συστράτευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των άλλων προστατευτικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων».

Μακροπρόθεσμο Σχέδιο Μεταρρύθμισης 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της χώρας, είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι διαχρονικές παθογένειες που υπονόμευσαν την πορεία της χώρας με τα γνωστά αποτελέσματα που βγήκαν στην επιφάνεια με την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008, τα ζητήματα που δεν καταπολεμήθηκαν στην 5ετία της κρίσης, αλλά επιδεινώθηκαν.

Το κυριότερο πρόβλημα, είπε, αφορά τη λειτουργία, τις δομές και τις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης της χώρας, παθογένειες που σχετίζονται με τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, την κακή οργάνωση, την αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά των υπουργείων. Υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση του μνημονίου όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα αλλά τα επιδείνωσε.

‘Εχοντας πει αυτά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κύριος στόχος μετά τη διαπραγμάτευση θα είναι η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτές τις χρόνιες παθογένειες ώστε να υλοποιηθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που δεν θα βασίζεται στη μείωση μισθών.

Οι Βασικοί άξονες: 

1ος: Σχεδιασμός και ολοκλήρωση νέων οργανισμών των υπουργείων που θα προβλέπουν σαφές οργανωτικό σχήμα που δεν θα αναπαράγουν τη σημερινή κατάσταση.

2ος: Απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

3ος: Κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αποτελεί κεντρικό αιτούμενο όλων των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη δημόσια διοίκηση.

4ος: Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να δημιουργηθεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα και την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

5ος: Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

6ος: Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, πολιτικής και διοικητικής.

Εγχώρια Εργαλεία για Επενδύσεις 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασικός στρατηγικός στόχος της διαπραγματευτικής προσπάθειας είναι η επιδίωξη συμφωνίας με τους εταίρους, αμοιβαία επωφελούς, που θα διασφαλίζει και ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, ικανό να εξισορροπήσει την ασύμμετρη κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια.

Ωστόσο, τόνισε, η οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση και «οφείλουμε να σχεδιάσουμε από τώρα για να έχουμε τα εγχώρια εργαλεία για τις επενδύσεις».

Σε αυτή την κατεύθυνση, μίλησε για τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού τη συγκέντρωση και εκμετάλλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων του δημοσίου και των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή θα αξιοποιήσει υφιστάμενες δομές, θα αντλήσει τεχνοτροπία και εμπειρία από τις αντίστοιχες τράπεζες της Ευρώπης, θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα χρησιμοποιήσει σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είπε ότι σε πρώτη φάση αυτή θα βασισθεί στους δύο πιο πετυχημένους αναπτυξιακούς φορείς, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕΤΕΑΝ. Σε δεύτερη φάση θα ενσωματωθούν και οι λειτουργίες των υπόλοιπων μικρότερων αναπτυξιακών φορέων. Ανέφερε ότι η σχετική δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Μίλησε και για πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως για την εκκίνηση μακρόπνοης συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας στο πακέτο Γιούνκερ. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την επίσημη πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα για τη συμμετοχή της στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών, των BRICS.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί αν δεν βρεθεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ως προς το οποίο επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου πολύ σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα για διαβούλευση και υλοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ