Τσίπρας στο Παρίσι: «Πολλές φορές ένιωσα σαν τον Οδυσσέα – Το σθένος μας είναι το σθένος του λαού μας»
- 23/11/2017, 14:21
- SHARE
Για την ανάγκη να υπάρξει ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την παραλαβή του βραβείου του.
«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας. Από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας», δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παραλαβή του βραβείου «Πολιτικού σθένους» από το περιοδικό Politique Internationale.
«Είναι μια μεγάλη τιμή επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το βραβείο ανήκει όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό, και εγώ το παραλαμβάνω σήμερα στο όνομά του», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο. Με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Απονέμοντας το βραβείο ο Πατρίκ Βάσμαν διευθυντής του Politique Internationale υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τον χαρακτήρισε «άνδρα με πεποιθήσεις και θάρρος», και σημείωσε ότι «λίγοι άνδρες κατάφεραν να γίνει η ριζοσπαστική Αριστερά η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Χρειαζόταν μεγάλο κουράγιο να πάει κόντρα στην τρόικα και στους υποστηρικτές της λιτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δείτε ακόμη: Στροφή προς τη Γαλλία – Οι επαφές με την επιχειρηματική ελίτ και τα βραβεία
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:
«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι πάντοτε στο σχέδιο μας και σε αυτό που πιστεύαμε ως το σωστό για τη μεγάλη πλειοψηφία, καταφέραμε να αντισταθούμε στις “σειρήνες” και να οδηγήσουμε σιγά σιγά το σκάφος που λέγεται Ελλάδα αλλά και το σκάφος που λέγεται Ευρώπη σε πιο ήρεμα νερά. Αποφύγαμε την άτακτη ή την οργανωμένη χρεοκοπία, τα σχέδια ορισμένων ακραίων κύκλων για έξοδο της Ελλάδας από ευρώ, σταθήκαμε όρθιοι και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια ότι οι δοκιμασίες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015) ήταν πολύ μεγάλες, «όπως τα σχέδια εξώθησης της χώρας σε οργανωμένη ή και σε άτακτη χρεοκοπία». Είπε ακόμη πως ο ίδιος ένιωσε πολλές φορές, όπως ανέφερε, σαν το μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των σειρήνων. «Με τη στήριξη του λαού μας σταθήκαμε όρθιοι και φέρνουμε σιγά- σιγά το πλοίο σε ήρεμα νερά (…) είπαμε “όχι” σε μια άγονη, αδιέξοδη και καταστροφική περιπέτεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Η οικονομία ανακάμπτει με σχετικά γρήγορους ρυθμούς, με ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2017 κοντά στο 2%, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση που μας δίνει την δυνατότητα να ενισχύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, η ανεργία αποκλιμακώνεται, έχει πέσει πάνω από έξι μονάδες. Η χώρα ανέκτησε σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, την πρόσβαση στις αγορές χρήματος με ευνοϊκούς όρους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση της ελληνικής οικονομίας και με λίγα λόγια διαμορφώνεται μια εικόνα μιας οικονομίας και μιας χώρας που ανακάμπτει. Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την χώρα εκείνη που το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Για μας κρίσιμο δεν είναι μόνο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμα όσο δύσκολο και αν είναι αυτό και φαίνεται ότι τα καταφέρουμε και το ολοκληρώνουμε με επιτυχία. Το κρίσιμο είναι τούτη την ώρα που βγαίνουμε από την κρίση, κάτι το οποίο αναγνωρίζουν και όλοι οι εταίροι μας και οι θεσμοί που βλέπουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ασφαλή δημοσιονομική πορεία με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική.
Το κρίσιμο για μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα σύγχρονο βιώσιμο και δίκαιο, με ένα δίκαιο παραγωγικό μοντέλο. Βασική προτεραιότητά μας είναι το στοίχημα της εργασίας με προοπτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης οι νέοι να βρουν ελπίδα μέλλον και προοπτική. Δεν μπορείς να χτίσεις κάτι καινούργιο με φθαρμένα υλικά», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα». Ειδικότερα, «το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα οδηγηθεί έξω από τα Μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», τόνισε υπογραμμίζοντας, ότι «στο τέλος του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2%». Διαμορφώνεται, έτσι, η εικόνα μιας οικονομίας σε μια χώρα που ανακάμπτει, αφήνοντας πίσω της την εικόνα μιας χώρα σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ακόμη.
Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μηνύματα είναι «κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και ότι δεν υπάρχουν στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις ούτε τεχνητές καθυστερήσεις».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πυξίδα» στην πορεία του είναι το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και με χιούμορ πρόσθεσε: «Εάν θεωρούσα το βραβείο ως προσωπικό, θα έλεγα ότι μου το απονέμετε επειδή ήμουν συχνά δυσάρεστος και θέλετε να με ενθαρρύνετε να συνεχίσω!», είπε προκαλώντας τα μειδιάματα στο πολυπληθές ακροατήριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι επιλογή του είναι να ωθηθεί η χώρα σταθερά προς την κατεύθυνση μιας «οικονομίας της γνώσης, μακριά δηλαδή από τη λογική διαρκούς συμπίεσης του εργατικού κόστους, με τις καταστροφικές συνέπειές της στο συνολικό κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας καθώς συνθλίβει την κατανάλωση».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι δεν έχουν τελειώσει οι δυσκολίες, αλλά, συμπλήρωσε, «σήμερα υπάρχει προοπτική». Επιθυμία της κυβέρνησης είναι «να πιάσουν τόπο οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού (…) για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα του 2012, ούτε με την Ελλάδα του 2009». Για αυτό, «δεν στοχεύουμε να χτίσουμε το νέο με τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος. Θα χρειαστεί κόπο, σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, αλλά είναι τώρα η στιγμή που διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.