TSMC: Νέο ρεκόρ για τις μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας ημιαγωγών – Στα 874 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση

TSMC: Νέο ρεκόρ για τις μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας ημιαγωγών – Στα 874 δισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση
epa07626390 The logo of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) is displayed during the TSMC Annual general meeting in Hsinchu, Taiwan, 05 June 2019. According to news reports, TSMC is the world's largest dedicated semiconductor foundry, providing the industry's leading process technology and foundry's largest portfolio of process-proven libraries, IPs, design tools and reference flows. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η TSMC ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα άλμα 54% στα τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Οι εισηγμένες στο Ταϊπέι μετοχές της TSMC σημείωσαν ρεκόρ την Παρασκευή, αφού ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο δημοσίευσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προβλέψεις και έδωσε μια ρόδινη προοπτική για την ισχυρή ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο 4,8% στα 1.085 δολάρια Ταϊβάν (33,77 δολάρια), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.080 δολάρια Ταϊβάν στις 11 Ιουλίου. Αυτό δίνει στην TSMC κεφαλαιοποίηση της αγοράς περίπου 874 δισ. δολάρια, την υψηλότερη από κάθε άλλη εταιρεία που είναι εισηγμένη στην Ασία.

Η εταιρεία, ωστόσο, φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποια πολιτική αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού The Information, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διερευνά εάν η εταιρεία κατασκεύαζε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ή smartphone για την κινεζική Huawei, της οποίας η πρόσβαση σε μη κινεζικά τσιπ έχει περιοριστεί από τους εξαγωγικούς ελέγχους των ΗΠΑ.

Η TSMC, η οποία συγκαταλέγει την Apple και την Nvidia μεταξύ των πελατών της, έχει επωφεληθεί από την έξαρση προς την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα φάσμα βιομηχανιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η TSMC ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα άλμα 54% στα τριμηνιαία κέρδη που ξεπέρασε τις προβλέψεις, αύξησε την πρόβλεψη εσόδων για το έτος και δήλωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι επίσης «υγιή».Η μετοχή θα μπορούσε να ανέβει ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο Βένσον Τσάι, αναλυτής της Cathay Futures Consultant στην Ταϊπέι.

«Η τιμή της μετοχής της TSMC δεν έχει αντανακλά πλήρως το αυξανόμενο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης μακροπρόθεσμα», είπε.

Μετά την αναφορά της αμερικανικής έρευνας, η TSMC δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι μια νομοταγής εταιρεία και δεσμεύεται να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων των εξαγωγών.

«Εάν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πιθανά ζητήματα, θα αναλάβουμε άμεσα δράση για να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση», ανέφερε.Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών και την προληπτική επικοινωνία με μέρη όπως οι πελάτες και οι ρυθμιστικές αρχές, όπως απαιτείται, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το υπουργείο Οικονομίας της Ταϊβάν, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση της τήρησης των εξαγωγικών ελέγχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: