ΤτΕ: Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων – Ζήτηση σε… αναμονή για τα στεγαστικά

ΤτΕ: Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων – Ζήτηση σε… αναμονή για τα στεγαστικά
Bank of Greece branch in Athens Greece on March 8, 2018 Photo: Shutterstock
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω των επιτοκίων και της προσμονής για το πρόγραμμα «Σπίτι μου II», σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες διατήρησαν σταθερή την πολιτική τους για δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, γεγονός που ήταν αναμενόμενο, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις. Οι τράπεζες αναμένουν πως η ίδια τάση θα συνεχιστεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, οι συνολικοί όροι για τα επιχειρηματικά δάνεια παρέμειναν επίσης σταθεροί, ενώ η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια δεν παρουσίασε αξιοσημείωτες αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά των νοικοκυριών, τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων παρέμειναν αμετάβλητα. Ωστόσο, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σημείωσε μείωση, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες τιμές των επιτοκίων και στην προσμονή για την έναρξη του νέου επιδοτούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου II».

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια, από την άλλη, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Οι τράπεζες προβλέπουν ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, με σταθερότητα στα κριτήρια και τη ζήτηση για δάνεια.

Επιπλέον, η αναλογία των αιτήσεων δανείων που απορρίφθηκαν, είτε για επιχειρηματικά είτε για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, παρέμεινε αμετάβλητη, υποδεικνύοντας ότι οι τράπεζες δεν έχουν αυστηροποιήσει τις διαδικασίες έγκρισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: