ΤτΕ: Σε τροχιά μείωσης ο πληθωρισμός με αυξήσεις μισθών στον ορίζοντα

ΤτΕ: Σε τροχιά μείωσης ο πληθωρισμός με αυξήσεις μισθών στον ορίζοντα
The National & Kapodistrian University of Athens in Panepistimio is one of the landmarks of Athens located downtown with an underground metro stop, called "Panepistimio" and translated as university. There are many classical sculptures from the ancient Greek mythology and the traditional ancient architecture, like the columns or the facade with the Olympian gods. The place nearby is also the Academy of Athens. Many tourists are visiting the place to admire a complete building with the ancient architecture. That place is the symbol of education. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι η σταθερότητα στις τιμές των υπηρεσιών θα παραμείνει, λόγω των μισθολογικών αυξήσεων και των ισχυρών συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πληθωρισμός αναμένεται να πλησιάσει το 2% μέχρι το 2026. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,9% φέτος, στο 2,2% το 2025 και στο 2,1% το 2026.

Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως την πτώση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες αναμένεται να διατηρήσουν σταθερές τιμές, λόγω των αυξήσεων στους μισθούς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ονομαστική αμοιβή ανά εργαζόμενο θα σημειώσει ετήσια αύξηση περίπου 5% τα επόμενα χρόνια, χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας και τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% φέτος, 4,9% το 2025 και 5,1% το 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διεθνές επίπεδο, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες συνεχίζει να μειώνεται. Οι τιμές του πετρελαίου και των βιομηχανικών μετάλλων έχουν υποχωρήσει, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί λόγω γεωπολιτικών κινδύνων. Επιπλέον, οι πρόσφατες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, με αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές.

Παρά την αυξημένη ζήτηση από επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες, η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: